Eğitim Sitesi

Küpeşte Nedir? Küpeşte Hakkında Kısaca Bilgi

Küpeşte Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Küpeşte:

Merdivenlerde korkuluğun üzerine veya duvara bağlanan merdiven iniş ve çıkışlarında tutunmaya yarayan ahşap, maden veya plastik merdiven elemanına küpeşte denir.

 

Denizcilik Terimi Olarak Küpeşte:

Güverte üstündeki borda kaplaması. 

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Küpeşte:

Gemilerde güverte hizasında ıskarmoz bağlarına tutturulan dikmelerin dış yüzeylerine kaplanan kaplamaların oluşturduğu siperler.

 

İnşaat Terimi Olarak Küpeşte:

Korkulukların üzerine, elin kaymaması için yerleştirilen ve boydan boya devam eden profilli ahşap, maden veya plastik kısım.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Örtücülük: Boyanın, yüzeyi veya önceden uygulanan boyayı ve yüzeydeki lekeleri kapatma veya örtme kabiliyeti. Boyanın pigmenti ile örtücülük sağlanır.

    Yüklük: Yorgan, döşek gibi büyük eşyaları barındırmak amacıyla yapılan, bu eşyaların günlük kullanımda olmayanların saklandığı geniş dolap.

    Hava Nemlendirici: Ortamdaki nem oranını sağlıklı bir biçimde dengede tutmaya yarayan cihazlara denir. İnsanlar için ideal nem oranı %45 ile %50 arasındadır. Bazı mekanlarda aşırı nem olabileceği gibi bazı mekanlarda da aşırı kuru hava olabilir, özellikle kış aylarında kaloriferli evlerde ve yaz aylarında klimalı ortamlarda bu sorun yaşanmaktadır. Havanın kuru olması özellikle bebekleri enfeksiyonlara karşı açık tutar, bebeklerin ve yetişkinlerin burun ve boğaz bölgesini kurutur, gözlerde yanmaya ve dudaklarda çatlamaya yol açar, toz oluşumu hızla olur ve buna bağlı olarak alerjisi olanları daha fazla etkiler. Hava nemlendirme cihazları bu problemlere her türlü mekanda (ev, işyeri, bebek ve çocuk odası, yatak odası, v.b.) çözüm sunar.

    Arşiv Çizimleri: İnşaat tamamlandıktan sonra, fiilen yapılan işi gösteren çizimlerdir (planlardır).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü