Eğitim Sitesi

Konservatuvar Nedir? Konservatuvar Hakkında Kısaca Bilgi

Konservatuvar Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Konservatuvar:

Müzik ve sahne sanatlarında sanatçı yetiştiren bir yükseköğretim kurumudur. Örneğin, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Ankara Devlet Konservatuvarı veya İstanbul Teknik Üniversitesi İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Konservatuvar:

Müzik, tiyatro ve bale öğretiminin yapıldığı okullar. İlk konservatuar Napoli'deki San Maria di Loretodur. Sonra Almanya'da da böyle bir okula ihtiyaç duyulmuş ve 1775'te Württemberg'de ilk konservatuvar kurulmuştur. Fransa'da ilk olarak 1795'te Paris'te kurulmuştur. Sonra bu okullar bir çok şubeye ayrılmış, şan ve bazı müzik aletleri için özel konservatuvarlar kurulmuştur. Dünyanın en büyük konservatuvarları ve açılış tarihleri şunlardır: Londra'da "Royal Academy of Music" (1823), "Bruxelles Şehir Konservatuvarı" (1830), İspanya'da "Maria Christina Konservatuvarı" (1830), Macaristan'da "Milli Konservatuvar" (1834), İsviçre'de "Genfer Konservatuvarı" (1836), Amerika'da "New England Konservatuvarı" (1953) ve "Musical College in Chicago" (1867).

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Bachelor of Engineering(BE): Mühendislik Fakültesi isans derecesi

    Bilimsel Hazırlık: Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik programlarında adayların eksikliklerini gidermek amacıyla uygulananan eğitim programı. Bilimsel Hazırlık Programı'nda geçirilecek süre en çok bir takvim yılıdır.

    COOP: Öğrencilerin ikinci sınıftan itibaren, her yıl bir dönemlik süre içinde (8 hafta/dönem) öğrenim gördükleri lisans programı ile ilgili işyerlerindeki faaliyetlere katılmalarını sağlayarak, öğrenim süresinde aldıkları bilgilere dayalı uygulama becerisi kazandırma çalışmalarıdır.

    Katkı Kredisi: Yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın Devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına öğretim kurumu hesabına ödenen paradır. Ancak, 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır” hükmüne amirdir. Bu sebeple Kurumumuzca da katkı kredisi verilmemektedir. Katkı kredisi borcu; öğrenci adına öğretim kurumu hesaplarına ödenen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü