Eğitim Sitesi

Kök Hücre Nedir? Kök Hücre Hakkında Kısaca Bilgi

Kök Hücre Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kök Hücre:

Kemik iliğinde bulunan tüm kan hücrelerinin ataları olan öncül hücreler. Kök hücreler değişik uyaranların etkisiyle farklılaşıp çoğalarak çeşitli kan hücrelerini meydana getirirler. Kemik iliği nakli dendiğinde, aslında nakledilen bu kök hücrelerdir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Kök Hücre:

Hayvanlarda, sürekli olarak çoğalma yeteneğinde olan farklılaşmamış bir hücre.

 

Genetik Terimi Olarak Kök Hücre:

Kök hücreler, kendini yenileme özelliğine sahip olan farklılaşmamış hücrelerdir. Bu hücreler gerek vücut içinde gerekse laboratuvar ortamında bölünerek farklı hücre tiplerine dönüşebilirler. İnsanlardaki temel kök hücreleri üç çeşittir.

1- Yetişkin kök hücreleri, vücutta birçok doku ve organda bulunur. Bulundukları dokuda hasar olması durumunda bölünerek hasarı onarırlar.

2- Embriyonik kök hücreleri, embriyonun erken dönemlerinde elde edilen hücreler olup zamana bağlı olmaksızın çoğalırlar. Sürekli kendini yenileme ve tüm hücrelere
dönüşebilme yetenekleri vardır.

3- Kordon kanından elde edilen kök hücreleri, uygun ortamlarda bekletilir. Bireyin ilerleyen yaşamında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılırlar.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Mazoşist (Mazohist): İşkenceden zevk alan, işkence tarzı hareketlerden cinsel haz duyan.

    Mantar: Bir ya da çok hücreli türleri bulunan, fotosentez yapamayan, başka canlıların atıkları üzerinde beslenen ya da hastalık yapan organizmaların genel adı.

    Aorta: Kalpten çıkan, vücudun en büyük damarı, kalpten çıktıktan sonraki kavisli bölümüne arcus aorta, göğüs kafesi içersinde seyreden kısmına torasik aorta ve karın içersinde seyreden bölümüne de abdominal aorta denir.

    Disüri: Ağrılı idrar yapma. İdrar yapmakta zorlanma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü