Eğitim Sitesi

Kırpma Nedir? Kırpma Hakkında Kısaca Bilgi

Kırpma Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kırpma:

Bir görüntünün istenmeyen bölümlerinin agrandisörde büyütülüp çerçeve dışına atılması. / Fotoğraf çekme aşamasında makinenin görüş açısının ayarlanarak görüntünün istenilmeyen bölümlerinin çerçeve dışında bırakılması. / Sayısal bir görüntünün bilgisayar ekranında gereksiz kısımlarının dışlanarak yeniden çerçevelenmesi.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Shutter (Deklanşör): Genellikle kameraların sağ üst kısımlarında yer alan ve ona bastığınızda resmin çekilme işlemi gerçekleşen bir butondur.

    Renk Süblimleştirme Yöntemiyle Çalışan Yazıcı: Süblimleşme yoluyla baskı alan yazıcılarda, mürekkep ısındığında renk verici gazlar meydana getirmektedir. Fotoğraf jelâtinine benzer şekilde, yüksek kalitede baskı alınabilmektedir.

    Uzatma Tüpü: Fotoğraf makinesi ile objektif arasına yerleştirilerek odak uzaklığını artıran ve makro fotoğrafçılık için objenin büyütülmesini sağlayan tüplerdir. Otomatik uzatma tüpleri, otomatik poz ölçümüne imkân verseler de nadiren otofokus mümkündür.

    Yayınım (irradiation): Işığın, pürüzlü bir yüzeyin her noktasından yansıyarak her doğrultuda yayılması. / Duyarkata ulaşan ışığın duyarkatta yayılarak ilerlemesi nedeniyle ortaya çıkan keskinlik kaybı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü