Eğitim Sitesi

Kıbrıs'ın Fethi (1571) Nedir? Kıbrıs'ın Fethi (1571) Hakkında Kısaca Bilgi

Kıbrıs'ın Fethi (1571) Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kıbrıs'ın Fethi (1571):

Kıbrıs kuşatması yaklaşık bir yıl sürmüştür. Bu süre içinde Osmanlı ülkesinden Kıbrıs'a herhangi bir ürünün satılması yasaklanmıştır. Bu yolla Kıbrıs'ın temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük içine düşerek direncinin kırılması ve teslim olması amaçlanmıştır.
Sonuçları :
1- Doğu Akdeniz'in güvenliği sağlanmıştır.
2- Adanın alınması İnebahtı deniz savaşına yol açmıştır.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Zeamet: Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri 20 000 ile 100 000 akçe arasındaki topraklara denirdi. İkinci derecedeki memurlara verilirdi. Alaybeyleri, kapıcıbaşı, Divan kâtipleri gibi.

    Zanaat: 1. El ustalığı isteyen işler. 2. İnsanların maddeye dayalı ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan, öğrenimle birlikte tecrübe ve ustalık gerektiren iş.

    Dirlik: Osmanlı Devletinde hizmet karşılığında verilen topraklara dirlik denirdi. "Kendisine dirlik verilen kişi toprağın ekilip biçilmesinden sorumludur."

    Patrona Halil İsyanı (1730): - Patrona Halil adında bir hamam tellağı, İstanbul'da ayaklanma çıkardı. Halkın bir kısmı da bu ayaklanmayı destekledi. Sebepleri; devlet adamlarının lüks ve eğlenceye düşkünlükleri, aşırı harcamalarda bulunmalarının halk arasında hoşnutsuzluk oluşturması; ıslahatların halkın düzeyinde olmaması; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın, yakınlarını yüksek memurluklara getirmesi. Sonuçları; Nevşehirli Damat İbrahim Paşa öldürüldü; III. Ahmet tahttan indirilerek yerine I. Mahmut getirildi; köşkler yıkıldı, bahçeler bozuldu; Lale Devri sona erdi. NOT: Levni; Lale Devri'nin en önemli minyatür üstadıdır. Aslı adı, Abdülcelil Çelebi'dir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü