Eğitim Sitesi

Kıble Nedir? Kıble Hakkında Kısaca Bilgi

Kıble Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kıble:

Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dini bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâbe manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâbe'dir. Kâbe'yi görenler için kıble, Kâbe'nin bizzat kendisidir. Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâbe'nin bulunduğu taraftır. Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir

 

Tarih Terimi Olarak Kıble:

Müslümanların namaz kılarken yüzlerini döndükleri yöndür. Bu yer Mekke kentinde bulunan Kâbe binasıdır. Ayrıca güneyden esen yel anlamındadır.

 

Denizcilik Terimi Olarak Kıble:

Güney, Güneyden esen rüzgar.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Kıble:

Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dînî bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâ'be manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâ'be'dir. Kâ'be'yi görenler için kıble, Kâ'be'nin bizzat kendisidir.Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâ'be'nin bulunduğu taraftır.Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kıble:

Başta namaz olmak üzere bazı ibadetleri yaparken dönülen taraf, Kâbe.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Hazini: On ikinci yüzyılda Türkistan'da yetişen Hazini, yerçekimi ve terazilerle ilgili yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Hazini, Newton'dan 500 yıl önce, her cismi yer kürenin merkezine doğru çeken bir güç olduğunu söylemiştir. Roger Bacondan yüz yıl önce de, dünyanın merkezine doğru yaklaştıkça, suyun yoğunlaştığı fikrini ortaya atmıştır. Ayrıca birçok İslam şehrinde kıblenin nasıl bulunabileceği konusunda çalışmalar yapmıştır. Hazini, ışığın kırılma prensiplerini de incelemiş ve gökyüzüne temas eden güneş ışınlarının dünyaya doğrudan doğruya dik olarak değil, kırılarak ulaştığını saptamıştır. Hazini, kimyasal maddelerin yoğunluk ve özgül ağırlıklarını ölçmek amacıyla icat ettiği hassas terazilerle, kimya biliminin gelişmesine de vesile olmuştur. İcat ettiği Mizanül-Hikmet (Hikmet Terazisi) adlı hassas terazi ile yaptığı yoğunluk ve ağırlık ölçümleri, günümüz teknolojisi kullanılarak yapılan ölçümlerle oldukça yakın değerlere sahiptir. Ayrıca astronomi alanında da eserleri vardır.

    Elifba: Arap alfabesine Elifba denir. Tıpkı bizde alfabeye ABC demek gibi bir şey yani. Ayrıca Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiğimiz kitaplara da Elifba ya da Elifba cüzü deriz. Kur'an-ı Kerim öğrenmeye Elifba cüzünün ilk sayfalarında yer alan Arap harflerini öğrenmekle başlarız.

    Ehl-i Kitap: 1- Peygamberimizden önce kendilerine ilahi kitap gönderilen Yahudi ve Hıristiyanlar. 2- Bozulmuş olan bir semâvî dîne inanan kâfire (Ehl-i kitâb) ya'nî (Kitâblı kâfir) denir.

    Zâmin: Meydana getirilen zararı (tazmini) telafi etmeye mecbur olan veya tazminat ödemeyi kabul eden kimse; kefil.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü