Eğitim Sitesi

Kûfi Nedir? Kûfi Hakkında Kısaca Bilgi

Kûfi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kûfi:

Hat sanatında kullanılan düz ve köşeli yazı çeşidi. En eski İslâm yazı stillerinden biridir. Küfe şehrinde icad edildiği için bu ismi almıştır.

 

Tarih Terimi Olarak Kûfî:

En eski İslâm yazı stillerinden biridir. Küfe şehrinde icad edildiği için bu ismi almıştır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kufi:

Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Kûfi:

Ma'kılî yazıdan gelişerek, daha muntazam ve bazen köşeli harflerle yazılan İslâmi yazı. Kûfe şehrinden adını almıştır. Arabistan, İran, İspanya (Endülüs Emevîleri) ve Türk ülkelerinde yazılmıştır. Selçuklu Türkleri kûfî yazının düğümlü, çiçekli, geçmeli gibi dekoratif örneklerini ortaya koymuşlardır.

Geometrik karakterli kûfi'nin, yazma ve yapma kûfî, olarak iki çeşidi vardır. Yazma kûfî kalemle yazılan, yapma kûfî göre, pergel gibi araçlarla çizilerek yapılan yazılardır. Yazma kufiye en güzel örnekler ise kütüphanelerde bulunan ve ceylân derisi üzerine yazılmış olan en eski Kur'an cüzleri veya nüshalarıdır.

 

Sanat Terimi Olarak Kûfi:

Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Aristokratik: Oligarşi Devlet. Seçkinlerin kararlarına dayalı devlet yönetimidir. Yani bir gurubun yönetimde egemen olduğu yönetim biçimidir. Oligarşi devletlerde yönetme gücü çok küçük bir grubunun ya da sınıfın elindedir. Egemenliğin sahibi olan bu grup kendini halka karşı sorumlu saymaz ve devleti istediği gibi yönetir. Yasa yapma ve yargılama görevleri de yine bu grup tarafından yerine getirilir.

    Muharip Gazi: Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından harbe fiilen katılanları ifade etmektedir.

    Aphrodite: Eski Yunan'da güzellik ve aşk tanrıçasıdır.Sembolü güvercin olup, Eski Roma'daki karşılığı Venüs'dür.

    Niyabet-i Saltanat Divanı: Türkiye Selçuklu Devleti'ndeki bu divanda kendisine güvenilen devlet adamları ve komutanlar bulunuyordu. Divan'daki bu görevlilere naip denirdi. Hükümdar başkentte bulunmadığında ona ait devlet işlerini yürütür ve hükümdara vekalet ederdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü