Eğitim Sitesi

Kesit Nedir? Kesit Hakkında Kısaca Bilgi

Kesit Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Kesit:

Arkeolojik kazılarda açılan açmaların dört bir yanında oluşan çukur duvarlarına verilen ad. Kesitler özellikle stratigrafinin okunması ve anlamlandırılmasında kullanılırlar. (İng. Section)

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kesit:

Esas giriş bitimi döşeme üst kodu ± 0.00 alınıp bütün farklı yüksekliklerin verilerek ve her blok için en az bir tanesinin hem merdiven hem de düşük döşemeden geçirilmesi gereken ve en az 2 adet çizilen düşey planlardır. Projenin büyüklüğüne göre 1/50 veya 1/100 ölçeğinde çizilir. Kesit planlarına baktığımızda kapı yüksekliği, pencere altı yüksekliği, pencere yüksekliği, oda içi duvar yüksekliği gibi gerekli yükseklikleri kolayca görebiliriz.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Kesit:

Bir müzik yapıtını oluşturan ezgi parçalarından her biri.

 

Sanat Terimi Olarak Kesit:

Bir cismin dikey bir düzlem üzerinde kesildiği var sayılarak ölçekli olarak çizilene denir. Enine kesit veya boyuna kesit şeklindedir.

 

Astroloji Terimi Olarak Kesit:

Zodyak'ın burçlarını veya gökyüzü evlerini ayıran çizgilere kesit denilir.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Pastas: Hellen evinde, üç ya da dört dikitle avluya açılan, hemen hemen bir duvardan karşı duvara kadar enlemesine uzanan odalara verilen ad.

    Gotik: Avrupa'da Ortaçağ mimarisine verilen ad. 12. yy.ın ortasından Rönesans'a kadar olan süreyi içeren Gotik, resim ve heykeli de kapsayan genel bir üslup halinde ele alınır. Geç Gotik, Uluslararası Gotik (Bkz. adı geçen madde) gibi alt başlıklara da ayrılmıştır.

    Pithos: Antik Çağ'da genelde şarap ve zeytinyağı gibi sıvı ürünlerle kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük çapta küplere pithos adı verilir. Ayrıca bu dev pithoslar içine ölü konulduğunda, derin çukurlara yerleştirilerek mezar görevi görüyordu.

    Pektoral: Çeşitli madenlerden yapılmış gerdanlıklara verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü