Eğitim Sitesi

Kentleşme Nedir? Kentleşme Hakkında Kısaca Bilgi

Kentleşme Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kentleşme:

Sanayileşme ve ekonomik gelişmeye paralel olarak kent sayısının artması ve büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında artan oranda örgütlenme, iş bölümü ve uzmanlaşma yaratan, insan davranış ve ilişkilerinde değişikliklere yol açan toplumsal süreç.

 

Coğrafya Terimi Olarak Kentleşme:

Yerleşim birimlerinin nüfus ve yapı olarak gelişmesi süreci.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kentleşme:

Dar anlamda; kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusun artması. 1) Çeşitli nedenlerle kırsal kesimlere yönelen göç sonucunda, bir taraftan mevcut kentlerin nüfus ve alan itibarıyla büyümesi, diğer taraftan da köy, kasaba, vb. yerleşim birimlerinin giderek büyümesi sonunda kente dönüşüp, mevcut kent sayısının atmasıdır. Milli gelir ve istihdam yapısında, ağırlığın tarımdan hizmetlere ve sanayiye kayması ile ilgili evrensel ve sayısallaştırılabilir bir süreç. 2) Bazı yoğunluk ve büyüklük değerlerinden başlayarak nüfusun alansal yığılması; kent kültürü olarak tanımlanan bir dizi değer yargısı, davranış ve eğilimin yayılması.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kentleşme:

Elverişli koşulların doğmasıyla kırsal yörede bulunan küçük bir yerleşim yerinin zamanla büyüyüp kalabalıklaşması, kent niteliğini kazanması.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Meclis: Bir konuyu konuşmak veya görüşmek için yapılan toplantı.

    Yöntem Bilimi(Metodoloji): Özellikle felsefe ve bilim alanında yöntem araştırmak ve yeni yöntemler yaratmak üzere ilkeler geliştiren bilgi dalı.

    Artı Değer: Üretim sürecinde, tüm giderler (kira, hammadde, enerji, ücret ve faiz giderleri) hesaplanarak toplam gelirden çıktıktan sonra kalan miktar sermayedarın kârı olarak kabul edilir. Bu miktar, işçinin "artı" olarak fazladan ürettiği değerdir.

    Hoşgörü (tolerans): Kendi düşünce ve inançlarına karşıt olan düşünce ve inançlara katlanma, saygı duyma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü