Eğitim Sitesi

Kelime Türü Nedir? Kelime Türü Hakkında Kısaca Bilgi

Kelime Türü Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Kelime Türü:

Yapıları, görevleri ve nitelikleri bakımından, kelimelerin cümle içindeki işleyişlerine göre ayrıldıkları her bir bölüğü. Türkçede sekiz kelime türü vardır: 1. ad, 2. sıfat, 3. zamir, 4. zarf, 5. edat, 6. bağlaç, 7. ünlem, 8. fiil. Bunlar genel bir sınıflandırmada ilk yedisi varlık ve nesnelerle ilgili ad, sekizincisi de oluş ve kılış gösteren fiil olmak üzere iki ana türde toplanabilir.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Açık Hece: Bir ünlüyle biten veya bir tek ünlüden oluşan ve ünlüsü kısa olan hece. A-ra-ba, ba-ba gibi.

    Eksiltimli Cümle: Genellikle günlük konuşmalarda yer alan ve bazı ögeleri kesilerek söylenip dinleyenin anlayışına bırakılan veya fiili kullanılmadan yargı bildire cümle: Yitiriyorsunuz, demek artık onu dünyanın pisliklerine, rezilliklerine, tuzaklarına karşı koruyamayacaksınız; demek... (K.Tahir, Esir Şehrin İnsanları, s.77) vb.

    Çatı Ekleri: "-l","-n"edilgenlik ve dönüşlülük eki; "-ş" işteşlik eki; "-r","-t","-dir" ettirgenlik ve oldurganlık ekleri.

    Tariz (Taşlama): Bir kimseyi iğnelemek, onunla alay etmek amacıyla bir sözü gerçek anlamının tam karşıtı bir anlamda kullanmaktır. Örnek : Randevuna sadıkmışsın, beklemekten kök saldık. O kadar çok konuştu ki söylediklerinden hiçbir şey anlamadık. Biraz daha hızlı yürürsen karıncalar bile bizi geçecek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü