Eğitim Sitesi

Kazasker Nedir? Kazasker Hakkında Kısaca Bilgi

Kazasker Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kazasker:

Osmanlı Devleti'nde;

1- Divan-ı Hümayunda büyük davalara bakarlardı.

2- Kadıların ve Müderrislerin atamalarına ve görevden almalarına bakarlardı.

3- Adalet, eğitim, kültür ve din işlerinden sorumlu Divan üyesiydi. Askeri davalara bakarlardı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kazasker:

En yüksek ilmi rütbe, günümüzün adalet bakanı. İmparatorkuğun Asya ve avrupa bölümlerindeki kadıların başı (Rumeli Kazaskeri, Anadolu Kazaskeri.)Kadı ve müderrislerin atama ve tayin işleri ile ordu mensupları ile ilgili davalara ve devleti ilgilendiren davalara bakmaktan sorumlu olan kişi.

 

Tarih Terimi Olarak Kazasker:

İlim, din ve yargı bakımından en büyük rütbe. Aslı kadıasker olan, Osmanlı Dönemi'nde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya kadar olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve Divan-ı Hümayun'un üyesi olan devlet görevlisidir. Başlangıçta yalnızca Rumeli Kazaskeri varken daha sonra Anadolu Kazaskerliğide oluşturulmuştur. Kıdemce her zaman Rumeli Kazaskeri üstündür.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Otobiyografi: Otobiyografiler de biyografilerde olduğu gibi kişilerin yaşam öykülerini konu alır. Aralarındaki fark ise; otobiyografilerde yaşam öyküsünü anlatan kişinin kendisi olmalıdır.

    Muhtesip: İslam şehirlerinde çarşı. Pazar esnafını din kurallarına göre denetleyen görevli, belediye memuru.

    Kaza: Can ya da mal kaybına yol açan üzücü ve istenmeyen olay.

    Divan: 1. İslam devletlerinde, hükümdarlara devlet işlerinde yardımcı olması İçin oluşturulan danışma kuruludur. 2. Osmanlı Devleti'nde padişah, sadrazam ve bazı yüksek rütbeli devlet görevlilerinin oluşturduğu meclis ve meclisin toplandığı yer. 3. Yüksek derecedeki yöneticilerin kurdukları bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kuruldur. "Hz Ömer zamanında İslam Devleti'nin sınırları genişleyince toprakların, gelirlerin, giderlerin vs işlerin kaydedilmesi için divan kurulmuştur."

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü