Eğitim Sitesi

Kaynaşma Nedir? Kaynaşma Hakkında Kısaca Bilgi

Kaynaşma Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Kaynaşma:

Ayrı hecelerdeki iki ünlünün bir tek ünlüde veya birden çok hecedeki seslerin tek hecede toplanması olayı. Bu olay daha çok kelime birleşmelerinde görülür: gidemedim (>ket-e-umadum), sekiz on > seksen, dokuz on > doksan, cumartesi (>Cuma ertesi) gibi.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Kaynaşma:

Ünlüyle biten sözcük ünlüyle başlayan bir ek aldığında arada ''y, ş, s,n'' ünsüzlerinden birinin kullanılmasıdır. Örnek: sevgi + in = sevginin

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Kaynaşma:

Ayrılmayacak bir biçimde birleşmek, toplumdaki hareketlilikle birbirine iyice uyuşma.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Karşıt (Zıt) Anlam: Anlamları bakımından birbirine karşıt olan; birbirine zıt anlam taşıyan (kelimeler): acı/tatlı, zor/kolay vb.

    Çekimsiz Fiil: Fiil kök ve gövdelerinden belirli eklerle türetilen; ancak, şahıs ekleri alarak çekime girmediği için yargı bildirmeyen bitmemiş fiil niteliğindeki ad-fiil, sıfat- fiil ve zarf-fiiller.

    Ortak Dil: Bir ülkede konuşulan lehçe ve ağızlar içinde yaygınlaşarak hâkim duruma geçen, ortak yazı ve edebiyat dili olarak kullanılan dil.

    Görünür Özne: Edilgen fiillerle kurulmuş olan cümlelerde, cümlenin gramer açısından görünürde olan öznesi, sözde özne: Parka yollar yapılmış, içme suyu getirilmiş vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü