Eğitim Sitesi

Karar Nedir? Karar Hakkında Kısaca Bilgi

Karar Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Karar:

TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilmekle yürürlüğe giren ve Cumhurbaşkanının onayına sunulmayan yasama işlemleridir. TBMM içtüzük değişikliği, komisyonlara üye seçimi, yabancı ülkelere asker gönderme gibi kararlar alabilmektedir.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Karar:

Bir iş veya sorun hakkında düşünülerek verilen kesin yargı.

 

Hukuk Terimi Olarak Karar:

Herhangi bir durum için tartışılarak verilen kesin yargı, hüküm

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Karar:

Bir konu üzerinde bir kişinin, kendi düşüncelerinden yola çıkarak ulaştığı sonucu ya da bir grubun, bir konu üzerinde görüşüp tartışarak vardığı kesin sonucu yansıtan yazılar.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Karar:

TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilmekle yürürlüğe giren ve Cumhurbaşkanının onayına sunulmayan yasama işlemleridir. TBMM; içtüzük değişikliği, komisyonlara üye seçimi ve yabancı ülkelere asker gönderme gibi kararlar alabilmektedir.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Birleşim: TBMM Genel Kurulunun belli bir günde açılan toplantısıdır. Her yasama yılında Genel Kurul toplantıları 1'den başlayarak sırasıyla bir birleşim numarası alır.

    Tatil: TBMM'nin çalışmalarını belli bir süre ertelemesidir. Meclis en fazla 3 ay tatil yapabilir. İçtüzüğe göre Meclis 1 Temmuz'da kendiliğinden tatile girer ve 1 Ekim'de kendiliğinden toplanır. Ancak Danışma Kurulu'nun önerisi üzerine Meclis 1 Temmuz'dan sonrada çalışma kararı alabilir ve tatil tarihini değiştirebilir.

    Karma Komisyon: Milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlıktan gelen tezkereleri karara bağlayan ve Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden oluşan komisyondur.

    Salt Çoğunluk: Belirli bir sayının yarısından fazla olan çoğunluktur. TBMM'nin üye tamsayısının salt çoğunluğu 276'dır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü