Eğitim Sitesi

Kalori (Cal) Nedir? Kalori (Cal) Hakkında Kısaca Bilgi

Kalori (Cal) Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Kalori (Cal):

1- Kalori enerji birimidir. Bir yetişkinin ortalama enerji ihtiyacı yaklaşık 2000-2400 kilokalori(kcal) arasında değişebilir. Bilimsel olarak kalori 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarı olarak da tanımlanabilir.

2- Besinlerle alınan enerjinin ölçü birimidir. Kalori, 1 gram suyun sıcaklığını 1°C arttırmak için gerekli olan enerji miktarına verilen isimdir. Herkes adını kalori olarak benimsemiş olsa da, besinlerle alınan enerji aslında kilokalori cinsinden ölçülür.

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Beslenme Lifleri: Beslenme lifleri veya bazen kepek yiyeceklerin bitkisel bölümlerindeki sindirilemeyen iki temel bölümdür. Çözülebilen (prebiyotik, sıvı) lifler ki kolonda kolaylıkla gaz hale mayalanırlar ve fizyolojik olarak aktif yan ürünlerdir ve metobolizmik olarak atıl olan ve sindirim sistemindeki suyu çekerek dışkılamayı kolaylaştıran çözülemeyen lifler Mide-bağırsak yollarındaki içeriğin doğasını değiştirerek ve diğer gıda ve kimyasalların emilimini değiştirerek fayda eder. Çözülebilen lifler suyu emer ve jelimsi sıvı bir maddeye dönüşür ve sindirim yolundaki bakteriler tarafından mayalanır. Çözülemeyen liflerin şişme özelliği vardır ve mayalanmazlar ancak, Çözülemeyen temel lif lignin'in çözülebilen liflerin kaderini ve metabolizmasını etkiler. Kimyasal olarak beslenen lifleri nişastasız polisakkaritlerden, arabinoksilanlar, selüloz ve diğer bitki bileşenleri, dayanıklı dekstrinler, inulinler, ligninler, balmumu, sitin, pektin, beta-glukanlar ve oligosakkaritler oluşur. ABD tarım bakanlığı tarafından fonksiyonel liflerin diyetlerde lif kaynağı olarak kapsanması kanunu kabul edilmiştir. "Lif" kelimesi de yanlış kullanılmaktadır çünkü diyet lifi olarak adlandırılan birçok gıda lif değildir.

    Hemoliz: Alyuvarların parçalanması, erimesi.

    Kilokalori (kcal): 1 kg suyun sıcaklığını 1°C arttırmak için gerekli olan enerji miktarına verilen isimdir.

    Fibrinojen: Kanın plazmasında bulunan bir tür protein. Kan pıhtılaşması için gereklidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü