Eğitim Sitesi

Kalıtsal Karakterler Nedir? Kalıtsal Karakterler Hakkında Kısaca Bilgi

Kalıtsal Karakterler Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Kalıtsal Karakterler:

Genler üzerinde anne ve babadan yavruya aktarılan karakterlere kalıtsal karakterler denir(Dil yuvarlama, saç rengi, deri rengi, kan grubu, tavşan dudaklı olmak vb.). Karakter genleri eşeyli üremede anne ve babadan yavru bireylere eşit oranlarda(% 50) aktarılır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kilobase: 1000 nükleotidlik DNA parçalarını esas alan ölçü birimi.

    Eşeyli Üreme: Farklı iki eşey hücresinin birleşmesiyle bir canlı oluşması.

    Çökelme (Aglütinasyon): Birbirleriyle uyumlu olan kan gruplarının bilinmesi kan nakilleri açısından son derece önemlidir. Çünkü insanlar yabancı kan faktörlerine karşı antikor adı verilen özel proteinler üretirler. Eğer vericinin kanında alıcı için yabancı bir protein (A ya da B antijeni) var ise alıcı tarafından üretilen antikorlar (anti A ya da anti B) yabancı proteine tutunur ve kan hücreleri birbirine yapışarak kümelenir. Bu olaya çökelme (aglütinasyon) adı verilir. Oluşan çökelme damarın tıkanmasına yol açacağından ölüme neden olur.

    Kalıtsal Hastalık: Yavrulara kalıtım yoluyla geçen hastalıklardır. Genelde kromozom yapısının ya da genlerin yapısının değişip, bozulmasıyla ortaya çıkar, öldürücü etkisi yoksa dölden döle aktarılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü