Eğitim Sitesi

Kalıtsal Hastalık Nedir? Kalıtsal Hastalık Hakkında Kısaca Bilgi

Kalıtsal Hastalık Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Kalıtsal Hastalık:

Yavrulara kalıtım yoluyla geçen hastalıklardır. Genelde kromozom yapısının ya da genlerin yapısının değişip, bozulmasıyla ortaya çıkar, öldürücü etkisi yoksa dölden döle aktarılır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kalıtım Bilimi (Genetik): Anne ve babadan kromozomlar aracılığıyla gelen genlerin etkileşim şekil ve derecelerine göre de yavrunun özellikleri ortaya çıkar. Canlılardaki karakterleri ve karakterlerin yavru bireylere aktarılmasını inceleyen bilime kalıtım bilimi ya da genetik denir.

    Replikasyon: DNA'nın kendini eşlemesi.

    Kromotin İplik: Dinlenme halindeki ökaryot hücrenin çekirdeğinde bulunan kromozomların karmaşık hali.

    Mendel Kanunları: Mendel'in çeşitli bezelye karakterlerini deneysel olarak kullanması ile bazı kalıtsal prensipleri bulmuştur. Bezelye çiçekleri arasında çaprazlamalar sonucu elde edilen prensiplere Mendel Kanunları denir. Menden kanunları genel olarak üç tanedir. Bunlar; 1-Benzerlik Kanunları: İki farklı saf (arı) dölün birleşmesiyle oluşan bireyler % 100 melez özelliktedir. Her iki dölün de genlerini taşır. 2-Karakterlerin Gizli Kalması Kanunu : Oluşan melez bireyler baskın karakterlidir. Ancak yapısında etkisiz birer çekinik gen taşır. İki ayrı melez birey çaprazlandığında farklı genotip ve fenotipte döller oluşabilir. 3-Karakterlerin Ayrılması Kanunu : İki ayrı melez karakter çaprazlandığında farklı oran ve çeşitli bireyler elde edilir.Çünkü yumurya ve spermler oluşturularken allel genler birbirinden ayrılır. Eşeyli çoğalan canlılarda görülen her özellik iki gen tarafından denetlenir. Yavruya genlerden biri anadan,biri babadan geçer.Bu gen çiftine Alel Gen denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü