Eğitim Sitesi

Kabza Nedir? Kabza Hakkında Kısaca Bilgi

Kabza Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kabza:

Çeşitli tipteki fotoğraf makinelerini kolay ve rahat tutabilmek için bir vida ile fotoğraf makinesinin altına takılan eklenti. El, omuz ve göğüs kabzaları vardır.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Kabza:

Yay, kılıç vb. şeylerde tutulacak yer, tutak.

 

Okçuluk Terimi Olarak Kabza:

Yayın tutulduğu kısım.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kontrast, Kontrastlık: 1- Görüntünün en açık ve en koyu bölgeleri arasındaki farktır. Yüksek kontrastlı görüntü hem ışığın çok güçlü olduğu bölgelere hem de çok koyu gölgelik alanlara sahiptir. 2- Filmlerde, gölgeli alanlardan yoğun ışıklı alanlara kadar geniş bir ton skalasının kaydedilebilme kabiliyetidir. Yüksek kontrastlı bir film her iki alanda da detayların kaydedilmesinde daha az başarılı olur ancak keskinliği artırarak görsel bir etkileyicilik sağlar. Genellikle, düşük kontrastlı filmler çok kontrastlı durumlarda kullanılırken, yüksek kontrastlı filmler düz ışık koşullarında daha faydalı olur. 3- Bir görüntünün en aydınlık ve en karanlık kısımları arasındaki ton farklılığı. Kontrastı etkileyen faktörler; konumun aydınlatma oranı, objektifin özellikleri, duyarlı malzemelerin özellikleri, banyo edilme oranı, agrandizörün özellikleri ve yüzey dokusu. 4- En açıktan en koyu tona geçinceye kadar bir film ya da fotoğraf kâğıdında ara gri tonlarının varlığı ya da yokluğu. Kontrastı etkileyen öğeler ise, konunun aydınlatma oranı, objektifin özellikleri, duyarlı malzemelerin özellikleri, banyo edilme oranı, kullanılmakta olan agrandizörün özellikleri, kullanılan kontrast özelliği ve yüzey dokusudur.

    Camera: İngilizcede fotoğraf makinesini ifade eder. Ama maalesef Türkçede video kamera ile karıştırılmaktadır. Dolayısıyla "digital camera" dijital olarak çekim özelliğine sahip fotoğraf makinesi demektir.

    True Colors: Dijital terminolojide 24-bit yani 16.7 milyon renk derinliğini ifade eden bir terimdir. Gözün gördüğü gibi olan renkleri ifade eder başka bir deyişle.

    Açıklık: Fotoğraf makinesinde çapı, ışığın girebildiği delik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü