Eğitim Sitesi

Jeopark Nedir? Jeopark Hakkında Kısaca Bilgi

Jeopark Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Jeopark:

Jeolojik miras niteliğindeki öğeler olmak üzere, tüm doğal ve kültürel mirasın korunmaya alındığı, ancak, bu yapılırken sosyoekonomik kalkınmanın da amaçlandığı, sınırları belirlenebilen bir bölgedir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Aşırı Nüfus: Belli bir gelişme düzeyinde, kaynaklarla toplam nüfus karşılaştırıldığında, nüfus miktarındaki bir azalmanın yararlı gözüktüğü nüfus hacmi. Bir bölgede ya da ekonomide, nüfusun aşırı yoğunlaştığını gösteren özel terim.

    İber Yarımadası: İber Yarımadası (İberya), Avrupa kıtasının Akdeniz'e uzanan üç yarımadasından biridir. İspanya ve Portekiz devletleri İber Yarımadasında yer almaktadır. Yarımadanın en güneyinde yer alan Cebelitarık İngiltere'nin idaresindedir.

    Heyelan: Toprağın, taşların ve tabakaların bulundukları yerlerden aşağılara doğru kayması ya da düşmesine toprak kayması ve göçmesi denir. Ülkemizde bu olayların tümüne birden heyelan adı verilir. Yerçekimi, yamaç zemin yapısı, eğim ve yağış koşulları heyelana neden olan etmenlerdir. Özellikle eğimli yamaçlar boyunca gevşek bir kütlenin veya killi bir tabaka üzerinde bulunan bir kütlenin topyekün kaymasıdır.

    Harita Bilimi: Kartografya, Haritcılık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü