Eğitim Sitesi

Jeomorfoloji Nedir? Jeomorfoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Jeomorfoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Jeomorfoloji:

1- İç ve dış kuvvetlerle oluşan yer şekillerini inceleyen, tanımlayan, bunların oluşum, değişim ve dağılışlarını ortaya koyan bilim dalı

2-Yerşekillerinin oluşum, özellik, dağılış ve etkilerini inceleyen bilimdir.

3-Yer'in yüzey şekillerinin tanımlanmasını ve oluşum süreçlerinin açıklanmasını konu edinen bilim dalıdır. Yer şekli bilimi. Yerbiçimbilim.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Epirejonez: Yer kabuğunda meydana gelen geniş alanlı alçalma ve yükselmelerdir. Aynı zamanda kıta oluşum sürecine verilen addır. Kıta hareketleri.

    Beşeri Coğrafya: Beşeri coğrafya, coğrafi çevrenin insan yaşamına etkisini, insanın mekanda yaptığı değişiklikleri inceleyen bir coğrafya anabilim dalıdır. Beşeri coğrafyanın alt dalları nüfus coğrafyası, yerleşme coğrafyası, siyasi coğrafya, tarihî coğrafya, kültürel coğrafya, tarım coğrafyası, sanayi coğrafyası, enerji coğrafyası, ulaşım coğrafyası, ticaret coğrafyası, turizm coğrafyası ve sağlık coğrafyasıdır.

    Dere: Suyu az, boyu kısa olan akarsulara dere denir.

    Erime Dolini: Kalker yüzeyler üzerinde, yağış sularının eritmesiyle oluşan karstik şekildir. Erime dolinlerinin tabanında yüzey sularının derine doğru sozdığı çatlak ve delikler bulunur. Dolin tabanlarında erimeden geriye kalan killi materyalin birikmesiyle oluşan terra rossa toprakları bulunur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü