Eğitim Sitesi

İttihat(Birleştirme) Nedir? İttihat(Birleştirme) Hakkında Kısaca Bilgi

İttihat(Birleştirme) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İttihat(Birleştirme):

Dağılmakta olan Osmanlı imparatorluğunun bir arada tutma düşüncesi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Manda Yönetimi (Güdüm): Birinci Dünya Savaşı sonrası, siyasal ve ekonomik gücü yeterli olmayan ya da bunları yeterince kullanmasını beceremeyen, kendi kendini yönetemeyen kimi ülkeleri belirli bir düzeye eriştirip bağımsızlığına kavuşturmak üzere, o zamanki birleşmiş uluslar örgütü (Milletler Cemiyeti) yönetmek için bir büyük devlete verilen yetkidir. Emperyalist devletler kendilerine bırakılan topraklarda manda (güdüm) ve himaye (korumacılık) adı altında yönetimler oluşturarak sömürü yöntemlerini değiştirmişlerdir.

    Sömürgecilik: Bir devletin bir başka ülkeyi işgal ederek yönetmesi ve işgal ettiği ülkenin zenginlik kaynaklarını kendi yararına kullanması. Klasik anlamda XV. ve XVI. yüzyılda Coğrafi Keşiflerle deniz aşırı yerleri keşfederek başlattıkları hareket.(İlkçağda Kolonizasyon)

    Halkevleri: Türkiye'de cumhuriyetle başlayan toplumsal ve kültürel yenileşme hareketlerini halka benimsetmek amacıyla kurulan bir örgüttür. 1951'de kapatılmış, 1960'da yeniden açılmıştır. 1980'da tekrar kapatılan cemiyet 1988'de yöneticileri aklanınca yeniden açılmıştır.

    Lata: Osmanlılarda ilmiyenin giydiği, yakası ve kolları setre biçiminde cüppedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü