Eğitim Sitesi

Işıkölçer Nedir? Işıkölçer Hakkında Kısaca Bilgi

Işıkölçer Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Işıkölçer:

Fotoğraf makinesinde, doğru diyafram açıklığı ve örtücü hızını belirleyebilmek için var olan ışığın miktarını ölçen düzenek. Günümüzde hemen tüm fotoğraf makinelerinin ışıkölçeri bulunmaktadır. Ayrıca el ışıkölçerleri de vardır. Bu aygıtlar kullanıcıya daha fazla seçenek sunar ve daha hassastırlar. Fotoğraf makinelerinin üzerinde bulunan tipte ışıkölçerler gibi konudan yansıyan ışığı ölçen aygıtlara yansımalı ışıkölçer denir. Konu üzerine düşen ışığı ölçen aygıtların kullanımı da bir diğer ölçüm tekniğidir. (pozometre / exposure meter)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    İzleyici Otofokus: Bu son kuşak otofokus sistemi ile hareket halindeki bir obje izlenebilmektedir. Deklanşöre basma anı ile makinenin tepki vermesi arasında belirli bir gecikme olduğundan, bu sistem objenin bulunacağı yeri önceden hesaplayarak obtüratör perdesinin açılması anında bu noktaya netleme yapmaktadır.

    Aberasyon: Çekilen fotoğrafların genellikle kenarlarında meydana gelen ve objektiflerden kaynaklanan görüntü bozulmalarıdır. Basit objektiflerde meydana gelen başlıca yedi tür görüntü bozulması söz konusudur. Objektiflerin dizaynı sırasında yapılan bazı düzeltmelerle görüntü bozulmaları önlenebilmektedir.

    Back Lit: Arka ışık ya da ters ışık anlamına gelir ki eğer siz çekimi yapacağınız obje ya da alana böylesine bir ışık geliyor ise doğru ayarlamaları yapmadıkça pozlama hatalı olacak ve resim genelde karanlık çıkacaktır.

    Diyapozitif (saydam): İçinden ışık geçirerek seyredilen pozitif, yani gerçek renkli görüntülü renkli film.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü