Eğitim Sitesi

Irk Nedir? Irk Hakkında Kısaca Bilgi

Irk Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Irk:

1-Kalıtımsal olarak ortak fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip insanlar topluluğu.

2-Soy.

 

Tarih Terimi Olarak Irk:

İnsan cinsinin değişmeyen, belirli özellikleri olan çeşitlerinden her biri.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Irk:

İnsan neslinin devamlılığını sağlayan çeşitlerden her biri.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Irk:

Kalıtımsal olarak ortak fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip insanlar topluluğu.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Irk:

Soy, sop.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Irk:

Tür içinde de birbirine daha çok benzeyen hayvan gruplarına denir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Irk:

1. Kalıtımsal olarak ortak fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip insanlar.

2. Soy.

3. Bir canlı türünde aynı karakteri taşıyan canlıların oluşturduğu alt bölüm.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Ahzab: 1- Bölükler, kısımlar, gruplar. 2- Hendek Savaşı'nın diğer bir adı, birçok müşrik grup bu savaşa katıldığından bu isim verilmiştir.

    Akabe Biatları: Peygamberimiz Mekke'de şehir dışından gelen yabancılara da İslam'ı tebliğ ediyordu. Peygamberliğin on birinci yılında, hac görevi için Medine'den gelen altı kişi ile Mekke'nin Akabe bölgesinde görüşüp onları Müslüman olmaya çağırdı. Onlar da bu daveti kabul edip Müslüman oldular (621) ve ertesi yıl aynı yerde görüşmek üzere sözleşip Medine'ye döndüler. Bu insanlar Medine'de İslam'ı anlattılar ve çok kişinin Müslüman olmasını sağladılar. Bir sonraki yıl daha kalabalık bir grupla Mekke'ye gelip Peygamberimize bağlılıklarını bildirdiler (622). Peygamberimizin Medinelilerle yaptığı bu iki görüşmeye Akabe Biatları denir. Medineliler bu görüşmelerde Peygamberimizin ve Müslümanların Mekke'de uğradıkları eziyetleri, işkenceleri, baskıları görüp onları Medine'ye davet ettiler. Medine'de Hz. Muhammed'i ve Mekke'den gelen Müslümanları her şartta ve her durumda koruyacaklarına söz verdiler. Bunun üzerine Peygamberimiz isteyen Müslümanların Medine'ye göçebileceklerini söyledi. Bunun üzerine bazı Müslümanlar Medine'ye göç ettiler. Medine'de İslamiyet hızla yayılmaya başladı.

    Arafat: 1- Hacı adaylarının "vakfe" yapmak üzere arefe günü toplandıkları, Mekke'nin güneydoğusunda bulunan bir bölgedir. Vakfe haccın farzlarından biridir. Zilhiccenin dokuzuncu günü olan Arefe günü, yani Kurban Bayramı'ndan bir gün önce hacıların dua ederek bekledikleri alan. Arafat, Mekke'nin yirmi kilometre doğusundadır. Arafat tepesinin diğer adı ''Rahmet dağı' anlamında 'Cebelürrahme' dir. 2- Sözlükte; bilme, anlama ve tanıma anlamlarındaki a-r-f kökünden türeyen "Arafat", Mekke'nin 25 km. güney doğusunda ova görünümünde düz bir alanın adıdır. Doğu, kuzey ve güneyi dağlarla çevrilidir. Arafat, Hıll bölgesinde Harem sınırları dışında kalır. Harem sınırı ile Arafat arasında Urene vadisi vardır. Arafat'ın ortasında "Cebel-i Rahme" (rahmet dağı), batısında"Nemîre Mescidi" yer alır. Arafat, günümüzde ağaçlandırılmış ve dokuz oto yol ile Müzdelife'ye bağlanmıştır. Haccın aslî rüknü olan vakfe burada yapılır.

    Liyakat: 1- Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu. 2- Kifayet.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü