Eğitim Sitesi

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi Nedir? İnsan Hakları Evrensel Bildirisi Hakkında Kısaca Bilgi

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İnsan Hakları Evrensel Bildirisi:

İlk örneği 1688 yılında, İngiliz parlamentosu tarafından''İngiliz Yurttaşlık Hakları" bildirisi adıyla yayınlanmıştır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1776'da ve Fransız Devrimi sırasında 1789'da yayınlanmış ve getirdiği kurallar nedeniyle evrensel olduğu kabul edilen bildirilerde bu adı taşır. Bu bildirilerin en önemli hükümleri özet olarak şunlardır;
1) İnsanlar hakları bakımından özgür ve eşit doğarlar ve öyle yaşarlar.
2) Her siyasal topluluğun amacı insan haklarını korumaktır. Bu haklar özgürlük, mülkiyet güvenlik ve baskıya karşı direnmektir.
3) Özgürlük, başkalarına zarar vermeden her şeyi yapabilmektir.
4) Egemenlik ulusundur. Hiçbir kişi ve kuruluş ulusça verilmeyen bir egemenliği kullanamaz.
5) Özgürlüklerin sınırı ancak yasayla belirlenir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Brahmanizm: Eski bir Hint inanışıdır. Bu inanışa göre,insanlar yüce yaratıcı olan Brahman'ın vücudunun değişik yerlerinden yaratıldıklarından, birbirlerine eşit değildir ve belirlenen sınıf ve zümreler içinde kalmak zorundadır. Bu sınıflaşmaya kast sistemi denilir ve soydan gelen zorunlu bir durumdur. Bu sınıflar dört çeşittir: 1. Brahmanlar : Rahipler sınıfı 2. Kşatriyalar : Soylular ve askerler sınıfı 3. Vaysyalar : Çiftçiler ve tüccarlar sınıfı 4. Sudralar : Hizmetkarlar ve işçi sınıfı Bu dört sınıfın dışında kalan insanlara Parya denir ve aşağılanmış topluluklardır.

    Noyan: Moğollar ve Göktürkler'de savaşa giden yüksek rütbeli ve yetkili komutanlara verilen unvan.

    Veraset Sistemi: 1. Devletin başına geçecek şehzadenin, yani tahtın varisinin belirlenmesinin kurala bağlanmasıdır. (Örnek: Babadan oğula, Ekber-Erşet vs.) 2. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın ölümünden sonra tahta kimin geçeceği hususunda belirli bir sistem yoktur. Devlet, Kağan'ın ailesinin ortak malı olarak kabul edildiğinden, Kağan'ın erkek çocuklarından herhangi birinin tahta talip olması veya tahtı ele geçirmek için diğer kardeşleri ile mücadeleye girişmesi sık yaşanan durumlardan biriydi. Belirli bir devlet teşkilatı oluşturan Mete’den sonra bile, İmparatorluk kardeşler arasında Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu durum, Türk devletlerinin kısa sürede bölünmesine ve gücünün zayıflayarak yıkılmasına neden olmuştur.

    Hafız: Kur'an-ı Kerim'i ezberlemiş olan kişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü