Eğitim Sitesi

İnşa Nedir? İnşa Hakkında Kısaca Bilgi

İnşa Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak İnşa:

Divan edebiyatında edebi sanatlarla yüklü, süslü düzyazılara verilen isim. İnşa yazanlara "münşi" denir. Günümüzdeki anlamı kompozisyon.

 

Tarih Terimi Olarak İnşa:

1- Yapma, kurma.

2- Yazıya dökme, kaleme alma, güzel yazı (kompozisyon) yazma.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İnşa:

Yapı kurma, yapı yapma, kurma.

 

İnşaat Terimi Olarak İnşa:

Yapma, kurma.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Bilimkurgu: Düş ya da kurgu yoluyla oluşturulan; çoğu kez gelecek zamanlarda yer alan günümüzdekinden farklı bilimler ve teknikler kullanan toplum ve insan yaratan yazının türü.

    Doğal Destan: 1. Ulusların yaşamını derinden etkileyen tarihî ve toplumsal olaylar ve doğal felaketlerin olağanüstü unsurlarla zenginleştirilerek ortak bir yaratı etrafında toplanmasıyla sözlü gelenekte oluşan, yaratıcısı belli olmayan destanlardır. 2. Adı belli bir yazarca işlenmemiş ancak çok eskiden derlenen destan.

    Tesbi: Bir gazelin beyitleri önünü beş mısra eklenerek yapılan müsebba'dır. Müsebba musammatlardan bir nazım şeklidir. Kafiye şeması şöyledir: Aaaaa (aa) bbbbb (ba) ccccc (ca). Tesbi, Türk edebiyatında çok az görülür. İzzet Molla'nın Fuzuli'nin bir beytini, Leyla Hanım'ın da İzzet Molla'nın bir beytini tazmin yoluyla oluşturduğu tesbi'ler de vardır.

    Anlatım Biçimi: Bir yazarın herhangi bir konu hakkında dilin bütün imkânlarını kullanarak ortaya koyduğu ifade tarzı, üslup.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü