Eğitim Sitesi

İngiliz Muhipleri Derneği Nedir? İngiliz Muhipleri Derneği Hakkında Kısaca Bilgi

İngiliz Muhipleri Derneği Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İngiliz Muhipleri Derneği:

Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra İstanbul'da kurulan, Anlaşma Devletleri ile işbirliği içerisinde bulunarak Anadolu Hareketi'ne karşı en fazla zarar veren örgütlerdendir. İngiliz gizli haber alma örgütü tarafından kurdurulan bu cemiyetin en tanınmış üyeleri Vahidettin ve Damat Ferit'tir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Avam Kamarası: İngiltere'de, kral ile halk temsilcileri arasında 1215 yılında imzalanan Magna Charta'dan sonra oluşturulan, halk sınıflarıyla serflerin temsil edildiği halk meclisidir. 1285 yılında soylu meclisi olan Lordlar Kamarası ile birlikte toplanarak İngiliz parlamentosunu oluşturdular. Halk oyu ile seçilen temel yasama organıdır.

    Yargıtay: Mahkemelerce verilmiş olan yargıların yolunca olup olmadığını denetleyen yüksek yargı kurulu.

    Alevilik: Hz. Ali'ye bağlı olan mezheplerin ortak adıdır. Hz. Muhammed'den sonra gelen üç halifeyi tanımayan, kendilerine ehli beyt adını veren bir mezheptir. Anadolu Aleviliği, Yesevilikten kay-naklanır ve Ural-Altay Kültürünün derin izlerini taşır. Bir başka deyişle, Anadolu Aleviliği İslam'ın Türk yorumudur. Anadolu Alevilerini, Sünni ve Şii Müslümanlardan ayıran en önemli özellik; namaz, oruç ve hac gibi ibadetler yerine Cem Törenleri yapmaları, Kerbela Katliamı'nda öldürülenlerin anılarına 12 gün su içmeyerek oruç tutmalarıdır. Cem törenleri bir ibadet olmanın yanı sıra, topluluğun ekonomik, toplumsal, hukuksal ve bireysel sorunlarının tartışılıp çözülmeye çalışıldığı sazlı, sözlü yıllık toplantılardır.

    Türbe: Genellikle ünlü bir kimse için yapılmış olan ve içinde o kimsenin mezarı bulunan yapı. Anıtmezar. Selçuklu Türkleri'nin türbeleri daha çok çadırı andırır. Osmanlılar'da ise kubbelidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü