Eğitim Sitesi

İmge Nedir? İmge Hakkında Kısaca Bilgi

İmge Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak İmge:

Edebiyat ürünlerinde, özellikle şiirde dile getirilmek isteneni daha canlı, etkili, görülebilir ve duyulabilir bir biçimde anlatmak için anlatılmak istenenle başka şeyler arasında bağlantı kurularak zihinde canlandırılan yeni biçimler.

 

Edebiyat Terimi Olarak İmge:

1. Edebiyat ürünlerinde, özellikle de şiirde dile getirilmek istenileni daha canlı ve etkili kılabilmek için anlatılmak istenenle başka şeyler arasında bağlantı kurarak zihinde canlandırılan yeni biçimlere verilen addır.

2. Zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, düş, hayal, hülya. Günlük hayatta yaşanması mümkün olmayan şeyler.

3. Nesnel gerçekliğin insan zihninde çağrışım yoluyla uyandırdığı öznel yansıma.

 

Sanat Terimi Olarak İmge:

1- Hayal. İnsan bilincine duyumlar yoluyla gelen nesnelerin yansıması. Duyularla alınan bir uyaran söz konusu olmaksızın bilinçte (şuur) beliren nesne ve olaylar.

2- Yazınsal ürünlerde, dile getirilmek isteneni daha canlı, daha etkili, duyumsanabilir, göz önüne getirilebilir bir biçimde anlatmak için, onunla baka şeyler arasında kurarak zihinde canlandırılan yeni biçimlerdir. Zihinsel görüntü.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak İmge:

Olay, kişi ya da nesnelerin zihinde beliren görüntüleri. Daha önce algılanan nesne ve olayların zihinde yeniden canlandırılması, algıların zihindeki izleridir.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak İmge:

Var olan ya da varmış gibi tasarlanan nesnelerin zihinde canlandırılışı.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Slayt: Saydam bir yüzey üzerine alınmış, projeksiyonda kullanılmaya özgü görüntü.

    Tekzip: Yalanlama.

    Bakış Açısı: Herhangi bir varlık, olay ve insan karşısında, sahip olduğumuz dünya görüşü, hayat tecrübesi, kültür, yaş, meslek, cinsiyet, ruh hâli ve yere göre alınan algılama, idrak etme ve yargılama tavrı.

    Çeviri-Adapte: Bir dilden başka bir dile aktarılan yazıya veya esere "çeviri" ya da "tercüme" denir. Çeviri yapan kişiye "çevirmen" veya "mütercim" adı verilir. Yabancı dilde yazılmış bir edebiyat eserini yerli özelliklere ve adetlere uyacak şekilde değiştirerek kendi diline çevirmeye adapte , adaptasyon veya uyarlama denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü