Eğitim Sitesi

İlmiye Sınıfı (Ulema) Nedir? İlmiye Sınıfı (Ulema) Hakkında Kısaca Bilgi

İlmiye Sınıfı (Ulema) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İlmiye Sınıfı (Ulema):

İlim adamları sınıfı. Osmanlı Devleti'nde din yargı ve öğretim işleriyle uğraşan devlet görevlilerinden oluşan sınıftır. Medrese öğrencilerinden başlayıp, ülkedeki tüm imamları ve kadıları içine alan geniş bir yelpazeyi içine alır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Resmi Tanıma: İki devletin birbirleriyle yazılı ve diplomatik ilişki kurması.

    Bitikçi: 1. İslamiyet'ten önceki dönemlerde Türkler'de Hakan'ın baş yazmanıdır. Bu kişiye başka devletler ve topluluklarla ilişkilerin düzenlenmesi görevi de verilmiştir. 2. Sözlük anlamıyla "Yazan, yazıcı" anlamına gelen bu sözcük, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "Katip"lere, devletin yazışmalarını yapan kişilere unvan olarak verilmiştir.

    Tekalif-i Milliye Emirleri: Tekalif-i Milliye emirleri 10 maddeden oluşur; 1. Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak. 2. Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek. 3. Her aile bir askeri giydirecek. 4. Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek. 5. Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek. 6. Her türlü makineli aracın %40'ına el konacak. 7. Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20'sine el konacak. 8. Sahipsiz bütün mallara el konacak. 9. Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak. 10. Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.

    Mumyalamak: Bir cesedi, bozulmadan durmasını sağlamak amacıyla, özel ilaçla mumya durumuna getirmek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü