Eğitim Sitesi

İlâhi Nedir? İlâhi Hakkında Kısaca Bilgi

İlâhi Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak İlâhi:

Tanrıya ve kutsal kişilere övgü içeren kutsal şarkı. Hymnos (Yun.)

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İlahi:

Allah ile ilgili olan, Allah'a özgü olan.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İlâhî:

Tasavvuf Edebiyatında Allah ve Peygamber sevgisini dile getiren, makamla okunan dini şiirler. Allah'a özgü.

 

Edebiyat Terimi Olarak İlahi:

1. Allah aşkını, dinî, tasavvufi duyguları konu alan, genellikle 3 -7 dörtlükten oluşan, tekke edebiyatı nazım türüdür.

2. Tekke edebiyatında herhangi bir tarikatın izini taşımaksızın Allah'ı övüp yücelten şiir türü.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Meydan Sazı: Bu sazımıza genel yerlerde ve meydanda çalınmasından dolayı meydan sazı denilmiştir. 12 teli bulunması nedeniyle bazı yörelerde 12 telli saz da denilmektedir. Meydan sazlarının bazıları kısa saplıdır. Bu da icraların bir kısmının sazın sapına kollarının yetişmemesinden dolayı sapları özel olarak kısaltılmasından ileri gelmektedir. Meydan sazı bağlama ailesinin en büyük sazıdır. Sapında 30-32 perdesi vardır. En ince teli 35-40 numaradır. Daha ziyade kalın bam tellerine (Sargılı Tellere) ağırlık verilmektedir. Davudi bir sesi vardır. Gayet sade bir şekilde çalınır. Bağlama ailesinin bas sesli sazı da denilir. Fiziksel yapısı oldukça büyük olması nedeniyle icrası da oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle icracılar meydan sazını çalmaktan kaçınmaktadırlar. Onun yerine biraz daha küçüğü olan divan sazını çalmayı tercih ederler. Fakat divan sazının da meydan sazının yerini tutması mümkün olamayacağından meydan sazının davudi sesi devamlı şekilde topluluk içerisinde aranır. İcralarımızın pek çoğunun kolayı tercih etmeleri nedeniyle küçük sazlara sarılmakta ve halk musikimizin tınılarında belirgin bir tizlik hissedilmektedir. Bu tizliğin getirmiş olduğu cılızlık zeybeklerde ve kahramanlık türkülerinde bas seslere ne kadar ihtiyaç olduğunu açıkça göstermektedir.

    Tempo (İt.): 1- Tempo, en basit şekliyle ifade edilirse, müzik parçasının "hız" ını belirler. Müzik, ağır ya da hızlı tempolu olabilir. Bunu belirlemek için, müzik yazısının üst kısmına bazı terimler yazılır. Genellikle İtalyanca'dan alınan bu terimler, müziğin hızını belirler. Metronomla ya da belli bir tempo işaretiyle yorumcunun yönlendirildiği ölçü. 2- Müzikte sesin süresi üzerine kurulmuş, ses hareketlerinin süre ve hızlarını ölçmeye yarayan sistemlerin temeli. Bir parçanın hızı ise "Metronom" ile ölçülür.

    Tampere: Bir oktavın on iki eşit aralığa (yarım ton) bölündüğü akort düzeni.

    Öykülü Müzik: Bir şey hakkında olan ya da bir öyküyü adım adım anlatan müzik. Öykülü müzik genellikle bir senfonik şiir formundadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü