Eğitim Sitesi

İkinci banyo (fixation) Nedir? İkinci banyo (fixation) Hakkında Kısaca Bilgi

İkinci banyo (fixation) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak İkinci banyo (fixation):

Saptama banyosu yerine yaygın ve yanlış olarak kullanılan bir terimdir. Aslında kimyasal işlem olarak üçüncü sırada yer almakla birlikte, kendisinden önceki aşamaya "ara banyo" denildiğinden kimilerince "ikinci banyo" olarak adlandırılmaktadır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    F Sayıları: Objektifin diyafram açıklığı kontrol bileziği üzerinde bulunan bir dizi numaradır. Bileziği bir sonraki büyük numaraya çevirmek diyafram ayarını yarı yarıya düşürür. Böylelikle filme ulaşan ışığın yoğunluğu da yarı yarıya azalmış olur. F durakları olarak da bilinir ve "bir durak aç ya da kapat" deyimi yaygın olarak kullanılır.

    BMP: (Bitmap Formatı) TIFF formatına çok benzemekle birlikte yalnızca Windows altında çalışabilen dijital bir dosya türüdür.

    UV filtre: Gözle görülemeyen ultraviyole ışınların fotoğrafın keskinlik ve berraklığı üzerindeki olumsuz etkisini gidermek için kullanılan filtredir. Görünür bölgedeki ışığa karşı soğurucu etkisi olmadığından, diyafram ve örtücü ayarlarında değişiklik gerektirmediğinden koruyucu olarak objektif üzerinde (gün ışığı filtresi yoksa) sürekli takılı bırakılabilir. (Ultra Violet filter)

    Vizör (bakaç): 1- Fotoğraflanacak alanın izlenmesini sağlayan optik sistemdir. Bazıları objektifin içerisinden geçen ve nihai fotoğrafla birebir aynı olan görüntüyü verirlerken, bir kısmı objektife yakın konumlandırılarak çekilmekte olan fotoğrafın yaklaşık bir önizlemesini sunarlar. 2- Kullanıcıların fotoğraf çekerken sahneyi izleyecekleri yer. SLR makinelerde "buradan ne görüyorsanız onu çekersiniz". Cep makinelerinde ise artık bir bakaç bulmak oldukça zor; çünkü dev ekranlar bu işi gayet iyi yerine getiriyor. 3- Makinede oluşan görüntünün olabildiğince aynını gösteren ve mercekler düzenine dayanan parça.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü