Eğitim Sitesi

İhtilal Nedir? İhtilal Hakkında Kısaca Bilgi

İhtilal Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İhtilal:

Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

Tarih Terimi Olarak İhtilal:

Bir devletin ekonomik, sosyal ve politik yapısını birden bire değiştirmek için çıkan zorlayıcı bir eylem. Ayaklanma, devlete isyan. Bozukluk, karışıklık.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İhtilal:

1- Bir ülkenin, siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi. Devrim.

2- Büyük ve ani değişiklik, bir memleketin siyasi yapısını güç kullanarak ortadan kaldırma ve onun yerine yeni düzeni, gene kuvvete dayanarak yerleştirme.

3- Bir devletin siyasi teşkilatını, kanuni şekillere riayet etmeden değiştirmek üzere zorla yapılan halk hareketidir.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İhtilal:

Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Aşar Vergisi: Türkiye’de 1925 yılına kadar tarımsal ürünün onda biri oranında aynî olarak alınan vergi.

    Sanayi İnkılabı: Sanayi İnkılabı; 18. yüzyılın son çeyreğinde İngiltere'de başlayan, makineleşmeye bağlı olarak ekonomide ve sanayide görülen köklü değişim sürecidir. Ek Bilgi: Sanayi İnkılabını başlatan en önemli gelişmelerden biri James Watt'ın buhar makinesini keşfetmesidir. SANAYİ DEVRİMİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

    Liderlik: Topluma yarar sağlayan değişimi yöneten, sezgi, zeka ve bilgisiyle bu sorumluluğu taşıyan kişiye lider denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir. Gerektiğinde aldığı zor kararların ve sonuçlarının ardında durmasını bilir. Bu sorumlulukları taşıma işi de liderliktir.

    Niteliksel görüşme: Görüşme yapılan kişiyle görüşme yapan kişi arasında görüşmecinin genel planı olması, ancak hangi soruların hangi sırada ve hangi sözcükler kullanılarak sorulacağının belirlenmediği görüşme biçimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü