Eğitim Sitesi

İdeoloji Nedir? İdeoloji Hakkında Kısaca Bilgi

İdeoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İdeoloji:

Düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünüdür.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İdeoloji:

1- Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

2- Belli bir toplumdan en genel olarak toplumlara kadar uzanan bölümdeki tüm yapılar hakkında birbiriyle tümüyle tutarlı bilgi ve inançlardan oluşan düşünce sistemi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İdeoloji:

Siyasal veya toplumsal öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İdeoloji:

Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dini, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İdeoloji:

Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükûmetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî ve estetik düşünceler bütünü.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Gagauz: Kara Uz=Kara Oğuz. Gagavuz da denir. Deliorman, Dobruca, Basarabya ve Ukrayna'da oturan, Hıristiyanlığı kabul etmiş ama Türkçe konuşmaya devam eden, Peçenek Türkleri soyundan gelen bir Türk boyu.

    İskenderiye Kütüphanesi: Mısır'da bulunan, İlkçağın ve Ortaçağın en önemli kütüphanesidir. Makedonya Kralı Büyük İskender'in ölümünden sonra kurulmuştur.

    Monogami: Tekeşlilik. Tersi poligamidir.

    Pantürkizm: Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ortaya atılan ve Türklerin birliğini savunan görüş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü