Eğitim Sitesi

İdadi Nedir? İdadi Hakkında Kısaca Bilgi

İdadi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İdadi:

Bugünkü liselere denk olan, 1883 yılında açılan ve öğrencileri yüksek öğrenime hazırlayan okuldur. Buraya girebilmek için ortaokul dengi bir okul olan rüştiyeyi bitirmek gerekliydi. Meşrutiyetin ikinci kez ilanından sonra adı sultani olarak değiştirilmiştir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İdadi:

Osmanlı Devleti'nde aşağı yukarı lise derecesinde okullara verilen adı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İdadi:

Lise derecesindeki okullara verilen ad.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak İdadi:

Fakülte

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İdadi:

Lise derecesindeki eğitim kurumu.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Düven: Harmanda ekinlerin sapı ve tanelerini ayırmak için kullanılan, önüne koşulan hayvanlarla çekilen, altında keskin çakmak taşları çakılı bulunan, kızak biçiminde araç.

    İtham: Suçlama.

    Reform: 1. XVI. yüzyılda Batı Kilisesi'nde gerçekleşen dinsel devrim. Siyasal, iktisadi ve toplumsal etkileriyle Hristiyanlığın üç ana kolundan biri olan Protestanlığın ortaya çıkmasına yol açmıştır. 2. Kelime Anlamı olarak toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir. Terim anlamı olarak ise Reform, 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi' ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir. Reform, aslını bozmadan yeniden şekil verme, düzenleme anlamına gelen bir kavramdır.

    Caize: Şairlerin devlet büyüklerine yazdıkları methiyeler karşılığında aldıkları para ve hediyelere caize denirdi. Sile deyimi de caize ile aynı anlama gelirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü