Eğitim Sitesi

Huşu Nedir? Huşu Hakkında Kısaca Bilgi

Huşu Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Huşu:

1- Allah'a boyun eğme. Allah'a karşı korku ile karışık sevgiden gelen edepli bir hal.

2- Gönlü korku ve saygı ile dolu olma.

3- İtaat etme, boyun eğme, tevazu gösterme, alçak gönüllü olma.

4- Mutlak bir teslimiyetle Allah'ın isteklerini yerine getirme.

5- Allah'a duyulan saygının bir gereği olarak başta namaz olmak üzere ibadetlerin yerine getirilmesi sırasında kulun sükûnet ve vakar içinde bulunması.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Huşu:

Gönül rahatlığı.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Huşu:

İtaat etme, boyun eğme, tevazu gösterme, alçak gönüllü olma. Mutlak bir teslimiyetle Allah'ın isteklerini yerine getirme. Allah'a duyulan saygının bir gereği olarak başta namaz olmak üzere ibadetlerin yerine getirilmesi sırasında kulun sükûnet ve vakar içinde bulunması yolu.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Cuma Namazı: 1- Cuma günü öğlen vakti, öğlen namazı yerine, en az 5 kişiden oluşan ve sadece cemaatle kılınan iki rekât özel namaz. 2- Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınan toplam 10 rekat olan ve farzından önce hutbe okunan, kazası olmayan ve erkeklere farz olan namaz.

    Kadızade-i Rumi: D.Ö. 1337-1421 Matematik, astronomi ve fıkıh alimi olan Kadızade-i Rumi, Semerkandda Timur Hanın oğlu Şahruhtan büyük saygı görerek, Şahruhun büyük oğlu Uluğ Beyin hocalığını yapmıştır. Uluğ Bey de hocası Kadızadeye büyük önem verip, onun için bir medrese ve rasathane yaptırdı. Kadızade-i Rumi, bu rasathanede yaptığı gözlemler neticesinde eski Yunan bilginlerinin elde ettiği birçok bilginin hatalı olduğunu saptadı. Astronomik cetvel ve tabloların tekrar düzenlenmesiyle yakından ilgilendi. Kadızade-i Ruminin en dikkat çekici çalışmalarından biri sinüs 1i hesaplamasıdır.

    İhtiyat Namazı: Günlük namazların rekâtlarında şüpheye düşüldüğü zaman şüpheyle ilgili hükümlere göre namaz tamamlandıktan sonra, şüpheye düşülen rekâtları telafi etmek için bazen bir bazen de iki rekât olarak suresiz kılınan namazdır.

    Fetanet: 1- Peygamberlerin çok akıllı ve zeki kimseler olmalarıdır. 2- Zihin açıklığı, anlayışlık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü