Eğitim Sitesi

Hükümet Nedir? Hükümet Hakkında Kısaca Bilgi

Hükümet Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hükümet:

Bir devletin yürütme kurumu.

 

Tarih Terimi Olarak Hükümet:

Bir ülkenin siyasetini belirleyen ve bu siyasete göre devlete yön veren kuruldur. Meşru hükümetler ulusal iradeyle onaylanan (meclisten güven oyu alan) hükümetlerdir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Hükümet:

Parlamento tarafından onaylanan ve yürütme işlevini gören organ hükümettir. Yani hükümet, devletin kullandığı yasama, yürütme, yargı yetkilerinden yürütme yetkisini kullanan organdır.

Demokrasilerde hükümet, başbakan ve bakanlar kurulundan oluşur ve yaptıkları çalışmalar parlamento tarafından denetlenir.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Hükümet:

Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanının atadığı bir Başbakanca TBMM üyeleri ya da üye olmasa da milletvekili seçilme yeterliğine sahip olanlar arasından belirlenen ve Cumhurbaşkanınca atanan bakanlardan oluşan, devletin her alandaki siyasetini belirleyip uygulamakla görevli en üst yürütme kuruludur.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Adres: Bir kimsenin kendisini aradıkları zaman bulabilmesi için gösterdiği yer.

    Subaşı: Osmanlılarda kapı kulu süvarileri arasından, savaş zamanı güvenlik işlerine bakmak, barış zamanı da vergi toplamak işleri için ayrılan kimse.

    Toplumsal Kuram: Toplumsal dünya hakkındaki bilgileri özetleyen ve düzenleyen, onun nasıl işlediğini açıklayan birbiriyle bağlantılı fikirlerden oluşan sistem.

    Oda: Serbest meslek sahiplerinin (esnaf ve sanatkârların) bir araya gelerek kurdukları mesleki dayanışma kuruluşlarıdır. Sanayi Odası, Şoförler Odası, Ticaret Odası gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü