Eğitim Sitesi

Homolog Kromozom Nedir? Homolog Kromozom Hakkında Kısaca Bilgi

Homolog Kromozom Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Homolog Kromozom:

Biri anneden, diğeri babadan gelen aynı gen çiftine sahip kromozomlar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Homolog Kromozom:

Biri anneden diğeri babadan gelen,çiftler halinde bulunan ve yapısal olarak birbirine benzeyen aynı gen çiftine sahip kromozomlar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Homolog Kromozom:

1. Ökaryot hücrelerde kromozomlar çiftler halinde bulunur. Bu kromozom takımını taşıyan hücreler diploit (2n) olarak adlandırılır. Bu kromozom çiftinin biri anadan diğeri babadan gelir. Şekil ve büyüklükleri birbirine eşit, aynı kalıtsal özellikleri kontrol eden bu kromozom çiftine homolog kromozom denir.

2. Biri anneden, diğeri babadan gelen aynı karakter genlerine sahip kromozomlar.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Crossing-Over: Eşey ana hücrelerinde gerçekleşen mayoz bölünmenin profaz-I safhasında oluşan tetratların kromatitleri arasındaki parça değişimi.

    Eşey Kromozomları (Gonozomlar): Cinsiyeti belirleyen kromozomlardır. Genel olarak dişilerde XX, erkeklerde ise XY ile gösterilip bir çifttir. Dişilerde gonozomlar (XX) birbirleriyle tam homologtur. Erkeklerdeki gonozomlar (XY) ise birbirleriyle tam homolog değildir. Diploit canlılarda genel olarak bir çift gonozom bulunur.

    Translasyon (okuma): mRNA'nın sentezlendikten sonra sitoplazmadaki ribozoma bağlanıp aminoasitleri tRNA'lar yardımıyla sıraya koyması.

    Karakter: 1- Canlılarda çeşitliliğe neden olan her bir özelliğe karakter denir. Karakterler genlerce oluşturulur. 2- Bireyler arasında çeşitlilik gösteren, bir nesilden diğer nesile aktarılabilen özelliklere denir. Bezelyelerdeki çiçek rengi ve tohum şekli örnek olarak verilebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü