Eğitim Sitesi

Hira Mağarası Nedir? Hira Mağarası Hakkında Kısaca Bilgi

Hira Mağarası Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Hira Mağarası:

Cebel-i hira, Cabel-i nur dağındaki mağara. Peygamber efendimize ilk vahiy bu mağarada indi.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Mültezem: Kâbe'nin kapısı ile Hacer-ül Esved arasında kalan Kâbe duvarında birkaç taştır.

    Arafat: Sözlükte; bilme, anlama ve tanıma anlamlarındaki a-r-f kökünden türeyen "Arafat", Mekke'nin 25 km. güney doğusunda ova görünümünde düz bir alanın adıdır. Doğu, kuzey ve güneyi dağlarla çevrilidir. Arafat, Hıll bölgesinde Harem sınırları dışında kalır. Harem sınırı ile Arafat arasında Urene vadisi vardır. Arafat'ın ortasında "Cebel-i Rahme" (rahmet dağı), batısında"Nemîre Mescidi" yer alır. Arafat, günümüzde ağaçlandırılmış ve dokuz oto yol ile Müzdelife'ye bağlanmıştır. Haccın aslî rüknü olan vakfe burada yapılır.

    Metaf: Tavaf edilen yer anlamına gelir. Mescid-i Haram içerisinde,Kâ'be'nin etrafında tavaf etmek için tahsis edilen yeri ifade eder.

    Hıcr-i Kabe (Hatîra, Hıcr-i İsmail): Kâ'be'nin kuzey-batı duvarı ile Hatim arasındaki boşluğa denir. Buraya Hatîra ve Hicr-i İsmail de denir. Burada namaz kılıp dua edilir. Hz. İbrâhim (a.s.) ile oğlu İsmail (a.s)'ın yaptığı Kâ'be binası bu kısmı da içine alıyordu. M. 605 yılında yapılan tamirde bu kısım inşaat malzemesi yetmediği için Kâ'be dışında bırakılmıştır. Bu boşluk Hatîm adı verilen yarım daire şeklinde bir duvar ile çevrilidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü