Eğitim Sitesi

Heterozigot (Melez Döl) Nedir? Heterozigot (Melez Döl) Hakkında Kısaca Bilgi

Heterozigot (Melez Döl) Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Heterozigot (Melez Döl):

Yavruda karakteri oluşturan iki genin de farklı şekil ve özellikte olmasıdır. Yani bir karakteri belirleyen genlerden birisi baskın diğeri çekinik ise buna heterozigot (melez döl) denir. Uu, Aa, Bb, Ee gibi.

Harfler temsilidir, bir karakteri ifade eder.
AA - Homozigot - baskın karakter
Aa - Heterozigot - baskın karakter
aa - Homozigot - çekinik karakter

 

Biyoloji Terimi Olarak Heterozigot (Melez Döl):

Yavruda karakteri oluşturan 2 genin de farklı şekil ve özellikte olmasıdır. Yani bir karakteri belirleyen genlerden birisi baskın diğeri çekinik ise buna heterezigot (melez döl) denir. Uu, Aa, Bb, Ee gibi.

Diploit organizmalarda, homolog kromozom çifti üzerinde söz konusu genin farklı alellerinin bulunması.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Moleküler Sitogenetik: Kromozom analizi ile saptanması mümkün olmayan genetik hastalıkların tanımlaması hızlı değerlendirilmesi için uygulanan yöntemdir.

    Krossing Over: Mayoz bölünmede, tetratların kromotidleri arasında karşılıklı gen alış-verişi, parça değişimi olayıdır. Bir kromozom üzerinde bulunan genler birbirinden ne kadar uzaksa, krossing over olasılığı da o kadar fazladır. Başka bir ifadeyle, krossing over olasılığı, genlerin birbirlerine olan uzaklığı ile doğru orantılıdır. Mayoz bölünme sırasında gerçekleşen krossing over ile bağlı genler birbirinden ayrılır ve yeni kombinasyonları ortaya çıkar.

    Adaptasyon: Canlının yaşama ve üreme şansını artıran çevreye uyumunu sağlayan ve kalıtsal olan özellikleri.

    Kalıtsal Karakterler: Genler üzerinde anne ve babadan yavruya aktarılan karakterlere kalıtsal karakterler denir(Dil yuvarlama, saç rengi, deri rengi, kan grubu, tavşan dudaklı olmak vb.). Karakter genleri eşeyli üremede anne ve babadan yavru bireylere eşit oranlarda(% 50) aktarılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü