Eğitim Sitesi

Hesap günü Nedir? Hesap günü Hakkında Kısaca Bilgi

Hesap günü Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hesap günü:

Kıyamet.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Hesap Günü:

Kıyamet.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Minnet: 1-Yapılan bir iyiliğe karşı kendini borçlu sayma, gönül borcu. 2-Bir iyiliğe karşı teşekkür etme, memnuniyet duyma.

    Maturidilik: Akaid konusunda Ebû Mansûr Muhammed b. Mahmud el-Maturîdî’nin (ö. 333/944) görüşlerini benimseyenlerin oluşturduğu Ehl-i Sünnet mezhebine Maturîdiyye (Maturidilik) denilir. Ehl-i Sünneti temel prensiplerini hem ayet ve hadis hem de aklî delillerle savunmuş özellikle Mutezile ve Şia'nın görüşlerini reddetmiştir. Maturîdî'nin Te'vilâtü-’l-Kur’an ve Kitabu’t-Tevhid isimli eserleri bize kadar ulaşabilmiştir. Akılcı davrandığından Eş’ariyye ile Mutezile arasında yer almış irade, kader, hüsün-kubuh, hikmet vb. konularda aklı önceleyen bir tutum sergilemişti Ebu Hanife'nin ciddi bir etkisi vardır İmam Maturîdî’den sonra bu mezhebin gelişmesine Hakîm es-Semerkandî (ö. 342/953), Ebü’l-Yüsr el-Pezdevî (ö. 493/1100), Ebü’l-Muîn en-Nesef (ö. 508/1115), Necmeddin Ömer en-Nesefîö. 537/1142), Nureddin es-Sabuni (ö. 580/1184), Kemaleddin ibni Hümam (ö. 861/1457) gibi alimler ciddi katkılarda bulunmuştur. Maturîdîlik daha çok Türkiye, Balkanlar, Kafksya, Orta Asya, Çin, Hindistan ve Pakistan’da yayılmıştır. Maturîdîliğin bazı görüşleri: • İman, dil ile ikrar, kalp ile tasdik’ten ibarettir • Amel imandan bir cüz değildir. • İnsanın akıl yoluyla Allah’ın varlığına ulaşması mümkündür. • Kur’an Allah’ın kelamıdır. • İnsanın fiillerini Allah yaratır, insan kesb eder. İnsan bütün fillerinden sorumludur. • Cüzi irade ile yaptığımız tercihler yaratılmamıştır. • Büyük günah işleyen kimse günahı helal saymadıkça dinden çıkmaz. • Allah, Ahiret’te görülecektir.

    Yesrib: Hicretten önce Medineimünevvere'nin ismi.

    Zina: Aralarında nikâh bağı bulunmayan erkek ve kadın arasındaki cinsel ilişki. İslam dinine göre zina en büyük günahlardan biridir. Kur’an-ı Kerim ve hadislerde, zina yasaklandığı gibi zinaya sebep olacak davranışlar da yasaklanmıştır. Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar gelen bütün peygamberler zinanın haram olduğunu bildirmişlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü