Eğitim Sitesi

Hemofili Nedir? Hemofili Hakkında Kısaca Bilgi

Hemofili Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Hemofili:

Kanın pıhtılaşmaması hastalığıdır.Antihemofilik globulin denilen maddenin eksikliğiyle tromoblastin oluşmasının bozulduğu, soya çekimsel hastalıktır.

 

Genetik Terimi Olarak Hemofili:

Kan pıhtılaşması için gerekli olan bir ya da daha fazla proteinin eksikliğinde ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. X kromozomunun homolog olmayan kısmında taşınan çekinik bir gen ile belirlenir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Holozoik Beslenme: Besinin katı parçacıklar halinde alınıp sindirilmesidir. Bu nedenle gelişmiş sindirim sistemine sahiptirler. Bu şekilde beslenen canlılar başka canlıları sürekli aramak, bulmak, yakalamak, parçalamak zorundadır bu yüzden sinir, kas sistemleri, çene ve diş yapıları gelişmiştir. Holozoik canlılar besinin çeşidine göre üç gruba ayrılırlar.Bunlar; - Herbivor(Otçul): Bitkisel besinlerle beslenirler. Selülozu içeren besinlerle beslendikleri ve selülozun sindirim hayvanlar tarafından yapılamadığı için bağırsakları çok uzundur. Selülozu sindiren enzimleri bulunmadığı için sindirim sistemlerinde selülozu sindiren tek hücreliler yaşar. Öğütücü dişleri çok gelişmiştir. Örnek: Keçi, inek, tavşan - Karnivor(Etçil): Hayvansal besinlerle beslenirler. Bağırsakları diğerlerinden daha kısadır. Parçalayıcı dişleri gelişmiştir. Örnek: Aslan, kurt, köpek - Omnivor(Otçul-etçil): Hem hayvansal hem bitkisel besinlerle beslenirler. Örnek: İnsan, ayı, fare

    Mutajen: DNA ile etkileşime girerek mutasyon oluşmasına neden olan kimyasal ya da fiziksel faktörler.

    Aldosteron: Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinden salgılanan, kanda sodyum ve potasyum dengesini düzenleyen bir steroid hormondur.

    Besin Ağı: 1. Ekosistemde yaşamın devamlılığı için karşılıklı bağlantı içinde olan besin zincirleri dizisi. 2. Bir komünitedeki türler arasındaki bağlantıya işaret eden tüm beslenme ilişkilerini içeren set. 3. Ekosistemde, organizmalar arasındaki karmaşık beslenme ilişkileri bir ağa benzetilir ve farklı türlerin birlikte oluşturduğu bu ilişkiler ağına besin ağı denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü