Eğitim Sitesi

Hemofili Nedir? Hemofili Hakkında Kısaca Bilgi

Hemofili Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Hemofili:

Kan pıhtılaşması için gerekli olan bir ya da daha fazla proteinin eksikliğinde ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. X kromozomunun homolog olmayan kısmında taşınan çekinik bir gen ile belirlenir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Hemofili:

Kanın pıhtılaşmaması hastalığıdır.Antihemofilik globulin denilen maddenin eksikliğiyle tromoblastin oluşmasının bozulduğu, soya çekimsel hastalıktır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Heterozigot (Melez Döl): Yavruda karakteri oluşturan iki genin de farklı şekil ve özellikte olmasıdır. Yani bir karakteri belirleyen genlerden birisi baskın diğeri çekinik ise buna heterozigot (melez döl) denir. Uu, Aa, Bb, Ee gibi. Harfler temsilidir, bir karakteri ifade eder. AA - Homozigot - baskın karakter Aa - Heterozigot - baskın karakter aa - Homozigot - çekinik karakter

    Fosfodiester Bağı: DNA'daki fosfat ile şeker arasındaki bağ.

    Resesif Gen: Resesif Gen: Çekinik genlerdir. Sadece homozigot oldukları durumda etkisini fenotipte gösterebilirler. Çekinik genler dominant geni simgeleyen harfin küçüğü ile gösterilir. Bezelyelerde beyaz çiçek rengi çekinik olup m harfi ile, buruşuk tohum şekli çekinik olup d harfi ile gösterilir.

    Kleinfelter: Spermlerin oluşması sırasında XY kromozomlarının aynı gamette bulunması ve X taşıyan bir yumurta hücresi ile döllenmesinden oluşur. Bu tip erkekler uzun boylu, uzun kollara ve bacaklara sahiptirler. Eşeysel organları normal görünümde fakat testisleri küçüktür. Üreme yetenekleri yoktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü