Eğitim Sitesi

Hatim ve Hicr-i İsmail Nedir? Hatim ve Hicr-i İsmail Hakkında Kısaca Bilgi

Hatim ve Hicr-i İsmail Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Hatim ve Hicr-i İsmail:

Kâbe'nin kuzey duvarı önünde bulunan yarım daire şeklindeki duvara "Hatim" denir. Bu duvarla Kâbe arasındaki boşluğa ise "Hicr-i İsmail" denir. Burası Kâbe'nin iç kısmı ile aynı hükümde olup içinde sadece nafile namazlar kılınabilir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Kâbe: Yeryüzünde ibadet maksadıyla inşa edilen ilk bina olup, bulunduğu alan Allah (C.C.) katında dünyanın en kutsal yeridir. Bu mekâna Beytullah'ta denilmektedir. Mescid-i Haram denilen Cami-i Şerif'in ortasında yaklaşık 13 metre yüksekliğinde 12 metre boyunda ve 11 metre genişliğinde taştan yapılmış dört köşe bir binadır.

    Rükn: Sözlükte köşe ve bir şeyin aslı anlamına gelen rükn, bir hac terimi olarak hac ve umre ibadetini meydana getiren ve yapılmaması,umre veya haccı geçersiz kılan temel menasik demektir.Ayrıca Kâ'be'nin köşelerine de rükün denir.

    Mescid-i Nebevi: Medine'de bulunan, içinde Efendimiz (SAV)'in mübarek naaşının bulunduğu camidir.

    Erkeklerin İhram Elbisesi: İzar ve Rida adı verilen, beyaz renkli olması daha uygun görülen, modeli ve dikişi olmayan, bir parçası belden bağlanarak diğeri de omuzdan sarkıtılarak vücudu örten iki parça kumaştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü