Eğitim Sitesi

Haricilik Nedir? Haricilik Hakkında Kısaca Bilgi

Haricilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Haricilik:

İslam tarihinde ortaya çıkan ilk mezheptir. 656 yılında yapılan Sıffin Savaşı sonrasında, Hz. Ali'nin mi, yoksa Muaviyenin mi halife olacağına hakemlerin karar vermesine Hz. Ali'nin müsade etmesi Hz. Ali'nin ordusundaki bazı askerlerin tepkisine yol açmış ve bu mezhep kurulmuştur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kavas: 1- Eskiden vezirlerin maiyetinde bulunan silâhlı muhafızlar. 2- Elçilik ya da konsolosluklarda çalışan hademe, yasakçı.

    Dogmatik Düşünce: Araştırmadan, sorgusuz şekilde fikirleri kesin ve doğru olarak kabul eden düşünce şekli.

    Nişantaşı: Padişah, şehzade ve tanınmış okçuların attıkları okların düştükleri yere dikilen taş. (Bu taşların üzerine ok menzili, atış tarihi, atan kimsenin adı yazılırdı. İstanbul'daki Okmeydanı'nda tanınmış okçuların katıldığı yarışmalarda en uzun menzile ok atan adına da nişan dikilirdi. Nişan taşlarının boyları 1-3 m. arasında değişirdi. Bugün hâlâ İstanbul'un Okmeydanı, Nişantaşı, Topağacı semtlerinde nişan taşları vardır).

    Enflasyon: Dolanımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan ve fiyatların toptan yükselişi, para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreç.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü