Eğitim Sitesi

Harem Ağası Nedir? Harem Ağası Hakkında Kısaca Bilgi

Harem Ağası Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Harem Ağası:

Eski Roma, Abbasi, Memluk ve Osmanlı saraylarında ve büyük konaklarda, harem bölümünü korumak ve haremin türlü hizmetlerini görmekle yükümlü olan erkekliği giderilmiş (testisleri alınmış) zenci görevlidir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Magna Charta (Büyük Koşul): 1215 yılında İngiltere'de kralla halk temsilcileri arasında karşılıklı olarak imzalanan bir belgedir. Bu belgeyle kralın halka karşı yetkileri ilk kez kısıtlanmış ve toplumsal ilerlemenin hızlanmasının koşulları yaratılmıştır. Bu belgeye göre; 1. Kral, uyruklarının onayı olmadan yeni vergi ko-yamayacak ve vergi oranlarını artıramayacaktır. 2. Özgür kişiler haksız yere tutuklanamayacak ve yargılanmadan cezalandırılamayacaktır. Magna Charta bir anayasa niteliğindedir. Kralın yargı ve yürütme yetkilerinin kısıtlanmasıyla başlayan süreç, parlamentonun kurulmasına, meşrutiyete ve hukuk devletine geçilmesine, parlamentonun üstünlüğünün kabul edilmesine, insan hakları ilkelerinin yayınlanmasına, ulusal egemenlik ve demokrasinin uygulanmasına zemin hazırlamıştır.

    Bark: Göktürkler'de Mezar, türbe, anıt-mezar, ev, bark.

    Gotik Tarzı: Batı ve Orta Avrupa'da resim, heykel, mimarlık ve müzik alanlarında XII. yüzyılın ortalarında Rönesans'a kadar süren sanat anlayışıdır. Büyüklük duygusu, canlı imgeler, zengin bezemeler ve mistik dinsel coşku başlıca özellikleridir. Sivri kemerler ve ince payandalarla desteklenmiş kemerli çatılar gibi gotik mimarlık öğeleri Ortaçağ Katedrallerine yükseklik ve tanrıya ulaşma duygusuyla estetik incelik kazandırmıştır.

    Meclis-İ Ali-İ Tanzimat: 1854-1861 yıllarında Osmanlı Devleti'nde Tanzimat yasalarını, tüzüklerini ve ıslahat uygulamalarını hazırlamakla görevli kuruldur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü