Eğitim Sitesi

Haç Nedir? Haç Hakkında Kısaca Bilgi

Haç Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Haç:

Hristiyanlara göre Hz. İsayı öldürmek için kullanılan artı şeklindeki alet.

 

Tarih Terimi Olarak Haç:

Hristiyanlığın simgesi olan ve birbirini dik kesen iki doğrunun oluşturduğu biçimdir. Eski Roma'da suçluları öldürmek açan kullanılan bu araç Hz. İsa'nın Romalılar tarafından çarmıha gerilmesinden sonra Hristriyanlığın sembolü olmuştur. Haç aynı zamanda Hz. İsa'nın çektiği acıları ve ölümüyle tüm insanlığı günahtan kurtarışını simgeler.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Peygamber: Peygamber, haberci demektir. Peygamberler Allah'tan insanlara haber getiren elçilerdir. Allah çok merhametli olduğundan, insanlar bu dünyada da öteki dünyada da rahat etsinler, mutlu olsunlar diye neler yapmaları gerektiğini insanlara bildirir. Bunun için de insanların arasından kendisine elçiler yani peygamberler seçti. Peygamberler, dışarıdan bakıldığında bizim gibi insanlardır. Onları özel yapan, Allah'ın onları peygamberi olarak seçmesidir.

    Menâsik: İbadetgâh, ibadet usulü, kurban boğazlanacak yer, bir adamın alıştığı yer anlamlarına gelen mensek kelimesinin çoğulu olan menâsik, dini bir kavram olarak, en geniş anlamda ibadet, Allah'a yakınlaşmak için yapılan her türlü itaat; hacda yerine getirilmesi gereken vazifeler; kurban kesmek ve kurban kesilen yer anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen nüsük kelimesi de bu anlamdadır. Ayrıca hac menâsikine meşâir de denilmektedir. Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y etmek, Arafat ve Müzdelife vakfeleri ve Şeytan taşlama hac menasiki arasında yer almaktadır.

    Rehin: Vesika, güvence olarak bırakılan mal; alacaklının yanında, borçlu kimsenin bir mal bırakması. Alacaklı kimse, tayin edilmiş vakitte alacağını alamazsa, alacağını o maldan tahsil edebilir.

    Gece Namazı: Gece yarısından sonra ikişer rekât olarak kılınan sekiz rekât namaz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü