Eğitim Sitesi

Habitat Nedir? Habitat Hakkında Kısaca Bilgi

Habitat Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Habitat:

1. Bireyin, bir organizmanın ya da başka bir varlığın, içinde oluştuğu ve yaşamını sürdürdüğü ortam, onu etkileyen canlı ve cansız varlıklarla bütün etken ve koşulların toplamı.

2. Bir organizmanın(bitki ya da hayvanın) doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği, kendine özgü özellikler gösteren ortam.

3. Bir canlı türünün rahatça beslendiği, barındığı, ürediği yaşam alanına denir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Habitat:

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği yer.

 

Coğrafya Terimi Olarak Habitat:

En geniş anlamıyla habitat, bitki ve hayvan topluluklarının doğal yaşam ortamı olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımın kapsamındaki yaşam ortamının, yaşanabilirlik, özelliği, büyük bir önem taşımaktadır. Yaşanabilir ortamın bozulması ya popülâsyonun yer değiştirmesine ya da ortadan kalkmalarına yol açmaktadır. Günümüzde kentlerin genişlemesi, tarım alanlarının açılması ve sanayileşme sonucunda, habitatların bozulmasının, iklim türlerinin giderek azalmasına ve kimilerinin de yok olmasına neden olduğu görülmektedir.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Habitat:

Bir canlı türünün içinde doğal olarak yetiştiği, yaşayabildiği ve üreyebildiği yer.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Habitat:

1. Popülâsyon içindeki bireylerin biyosfer tabakasındaki kalıtsal yapısına uygun yaşama bölgesine habitat denir. Habitat canlının yaşadığı yerin adresidir.

2. Canlı organizmanın yaşam ortamıdır. Bu tanım kapsamındaki yaşam ortamının, yaşanılabilirlik özelliği, büyük bir önem taşımaktadır. Yaşanabilir ortamın bozulması ya popülâsyonun yer değiştirmesine ya da ortadan kalkmalarına yol açmaktadır.

Günümüzde kentleşmenin artması, tarım alanlarının açılması ve sanayileşme sonucunda, habitatların bozulmasının, iklim türlerinin giderek azalmasına ve kimilerinin de yok olmasına neden olduğu görülmektedir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Fosfataz: Bir molekülden su kullanarak fosfat grubunu ayıran enzim.

    Osmoregülasyon: Bazı sucul organizmaların, vücutlarının osmotik basıncını, yaşadıkları ortamın osmotik basıncına bağlı olmadan ayarlamaları.

    Çökelme: 1. Kan hücrelerinin kümeleşerek pıhtılaşması. 2. Bir sıvı içinde dağınık halde bulunan hücre ya da parçacıkların kümeleşmesi. 3. Antijen ve antikorların tepkimesi sonucunda kan hücrelerinin kümeleşmesi. 4. Kan grubu antijenleri (A ve B) ile antikorlarının (anti A ve anti B) bir araya gelmesi sonucunda alyuvarların birbirine yapışması ve iri tanecikli yapılar oluşturmasına çökelme ya da aglütinasyon denir. Çökelme ile oluşan tanecikli yapılar, kan damarlarını tıkayarak ölüme neden olabilir. İki tip çökelme vardır: 1. Hafif (Kısmi) Çökelme 2. Ağır (Tam) Çökelme

    Otoliz: 1. Lizozom organelinin çeşitli nedenle zarı yırtılıp enzimleri hücre içine dağılırsa enzimler hücreyi sindirmeye başlar. Bu olaya otoliz denir. Bu nedenle bu organele intihar organeli de denir. 2. Herhangi bir etki sonucu lizozom içindeki enzimler, sitoplazmaya dağılırsa hücreyi sindirir ve bu olaya otoliz denir. Örneğin insan embriyosunda el ve ayak parmakları arasındaki boşlukların oluşumu, yaşlanmış ve görevini yerine getiremeyen hücrelerin ölümü ve kertenkelenin bir tehlikeyle karşılaştığında kuyruğunu bırakması otoliz olayına örnek olarak verilebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü