Eğitim Sitesi

Görünür Özne Nedir? Görünür Özne Hakkında Kısaca Bilgi

Görünür Özne Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Görünür Özne:

Edilgen fiillerle kurulmuş olan cümlelerde, cümlenin gramer açısından görünürde olan öznesi, sözde özne: Parka yollar yapılmış, içme suyu getirilmiş vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Eş Sesli Sözcük: Yazılışları aynı, anlamları farklı sözcük.

    Konuşma Dili: Günlük yaşamda kullanılan dil.

    Betimleme Paragrafı: Bir olayı, bir varlığı, durumu, çevreyi ya da bir kavramı göz önünde canlandıracak biçimde anlatan paragraflara betimleme paragrafı denir. Gözlemlenen her varlığın, tasarlanan her kavramın duyu organlarımız ve duygularımız üzerinde bıraktığı iz betimlenebilir. Bu tür paragraflar çoğunlukla roman, öykü, gezi ve anı gibi yazı türlerinde kullanılır. Örnek : Akçakavakların, dişbudakların arasından geçerek yeşil çam ormanına giriyorum. Yoğun bir reçine kokusu duyuyorum. Çevrem yeşilin değişik tonlarıyla donanmış. Az ileride kalın gövdeli, yaşlı bir çam ağacı görüyorum. Altına oturuyorum. Kekik kokuları geliyor burnuma.

    Azlık-Çokluk Zarfı: Bir sıfatta, bir zarfta, bir oluş veya kılışta azlık-çokluk gösteren, bunları azlık çokluk bakımından pekiştiren ve ne kadar? Ne derece? Sorularını karşılayan miktar ve derece bildiren zarflar: en, az, çok, eksik, fazla vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü