Eğitim Sitesi

Gılama Nedir? Gılama Hakkında Kısaca Bilgi

Gılama Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Gılama:

"R" ünsüzünün boğazdan çıkarılmasıyla, "r" nin "ğ" ya da "v" gibi çıkması biçiminde kendini gösteren bir bozukluktur.

Bu sorun şu çalışmayla giderilebilir. Derin bir nefes aldıktan sonra dil ucu damağa değdirilip dil titretilmeli, yüksek bir sesle dilin aynı noktadan titretilmesine dikkat edilerek "rap rap rap / rap rap rap " heceleri tekrar tekrar seslendirilmelidir.

Ayrıca "r" nin çokça olduğu tekerlemeler söylemek ve "ra" "re" , "rı" , "ri"... Biçiminde "r"yi ünlülerle birlikte telaffuz etmek gılamanın önüne geçmek için faydalı olacaktır.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Konuşmanın Unsurları: 1- Bedensel Davranış 2- Ses 3- Dil 4- Düşünce (Zihinsel Etkinlik)

    Konuşma Kusurları: ● Ana dili iyi kullanamamak, ● Yerel ağızla konuşmak, ● Ses tonunu ayarlayamamak, kontrol edememek, ● Sözcükleri doğru telaffuz edememek, ● Konuşmayı gereksiz yere uzatmak, ● Kendini övmek, yapmacık davranışlarda bulunmak, ● Eleştiriye kapalı olmak, ● Beden dilini, mimikleri doğru kullanamamak, ● Argo ve kaba sözler kullanmak, ● Heyecanını yenememek, ● Sözcükleri tekrarlamak, ● Eee..., ııı..., aaa... gibi sesler çıkarmak.

    Bas: Kalın erkek sesleri.

    Lehçe: 1. Bir dilin tarihi, siyasi, sosyal ve kültürel sebeplerle çeşitli bölgelerde zamanla ses, yapı ve kelime dağarcığı bakımından önemli farklarla birbirinden ayrılan kollarına lehçe denir, Türkçenin Anadolu, Azerî, Özbek, Kazak, Kırgız, Türkmen lehçeleri gibi. Lehçeleri, yapıları bakımından birbirine yakın ve uzak lehçeler olarak ayırabildiğimiz gibi, taşıdıkları özelliklerdeki ortaklık bakımından da gruplara ayırabiliriz. Nitekim Yakut ve Çuvaş lehçeleri Türk dilinden çok eskiden ayrılmış kollar olarak Türkiye Türkçesine ve öteki Türk lehçelerine uzak lehçelerdir; ayrılıklar çok derindir. Azerî ve Türkmen lehçeleri ise TT'nin yakın lehçeleridir.Türkçenin Kuzeybatı (Kıpçak), Güneybatı (Oğuz-Türkmen), Güneydoğu ve Kuzeydoğu (Altay bölgesi lehçeleri) olmak üzere dört lehçe grubu vardır. 2. Bir dilin tarihsel, bölgesel, siyasal sebeplerden dolayı ses, yapı ve söz dizimi özellikleriyle ayrılan kolu, diyalekt. 3. Herhangi bir dilden bilinen tarihi seyir içinde veya daha önceden ayrılmış olup ses, şekil ve kelime ayrılıkları gösteren kollara lehçe adı verilir. Örneğin; Türkçeden tarih içinde bilinen zamanlarda ayrılmış olan Azerbaycan, Kazak ve Özbek Türkçesi gibi kollar yakın lehçe kabul edilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü