Eğitim Sitesi

Gerilla Nedir? Gerilla Hakkında Kısaca Bilgi

Gerilla Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Gerilla:

Özellikle siyasal bir amacı olan, siyasal bir örgütten güç alan ve örgütün amacını silahlı eylemlerle gerçekleştirmeye çalışan, genellikle sivil kimselerden oluşan ya da yurda girmiş düşmana karşı baltalama eylemlerinde bulunan düzensiz, çete niteliğinde küçük kuvvetlerdir.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Gerilla:

Düzenli bir orduya karşı küçük birlikler hâlinde çatışan, hafif silahlarla donatılmış topluluk.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Nezaret: Bakanlık.

    Paskalya: Hristiyanların, Hz. İsa'nın diriliş günü olarak her yıl mart ayının 14. gününü izleyen pazar günü kutladıkları dinsel bayram.

    Komünizm (Ortakçılık): Özel mülkiyetin olmadığı, bütün malların, üretim araçlarının topluma ait bulunduğu, bunları devlet aracılığıyla herkesin ortaklaşa kullandığı toplum düzenidir. Böyle bir sistem düşüncesinden ilk önce Platon'un "Devlet" adlı yapıtında sözedilmiştir.

    Bitikçi: 1. İslamiyet'ten önceki dönemlerde Türkler'de Hakan'ın baş yazmanıdır. Bu kişiye başka devletler ve topluluklarla ilişkilerin düzenlenmesi görevi de verilmiştir. 2. Sözlük anlamıyla "Yazan, yazıcı" anlamına gelen bu sözcük, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "Katip"lere, devletin yazışmalarını yapan kişilere unvan olarak verilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü