Eğitim Sitesi

Genotip Nedir? Genotip Hakkında Kısaca Bilgi

Genotip Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu ,büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genotip:

Canlının sahip olduğu genlerin toplamı.

 

Biyoloji Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur. Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot… olması gibi.

 

Genetik Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur.

Örnek: Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot... olması gibi.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu , büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

 

Arıcılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin sahip olduğu genler toplamı veya aynı genetik yapıyı paylaşan tüm bireyler topluluğu.

 

    Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

    Kendiyle-Birbiriyle Uyuşmazlık: Eğer bir bitkinin çiçek tozları, kendi dişi çiçeklerini veya aynı çeşide ait diğer bitkilerin dişi çiçeklerini dölleyemiyorsa buna "kendiyle uyuşmazlık" bir çeşidin çiçek tozları aynı tür içindeki diğer bir çeşidi dölleyemiyorsa buna da "birbiriyle uyuşmazlık" denir.

    Alım Baremi: Alımı gerçekleştirilecek hububat ve bakliyat ürünleri ile haşhaşın üreticilerden satın alınma esas, yöntem, kalite, had ve fiyatlarının yer aldığı, ürün cinslerine göre kalite ve hadlerin her yıl değişebildiği genel bilgiler.

    Bitki Hastalıkları: Bitkilerde hastalık yapan Mikroorganizmalara veya iç ve dış etkenlere bağlı olarak meydana gelen fizyolojik düzensizliklere denir.

    İklim Elemanları: Sıcaklık, nem, yağış, basınç, bulutluluk, buharlaşma, güneşlenme ve rüzgârdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü