Eğitim Sitesi

Galaksi Kümeleri Nedir? Galaksi Kümeleri Hakkında Kısaca Bilgi

Galaksi Kümeleri Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Galaksi Kümeleri:

Yüzlerce ya da binlerce gökadanın bir arada olduğu topluluklar.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Yıldız Bilimi: Yıldız bilimi, bir yıldıza uygulanabilen her türlü bilimi içine alan genel bir addır. Yıldızların hareketleri, yıldızların evrimi, beyaz cüceler, nötron yıldızları, kara delikler, X-ışın kaynakları ve çekirdek tepkimelerinin hepsi yıldız biliminin konusudur.

    Merkür Gezegeni: - Güneş'e en yakın gezegendir. - 4879 km çapıyla Güneş sisteminin en küçük gezegenidir. - Güneş çevresinde en hızlı dolanan gezegendir. - Yüzeyine en fazla meteor çarpan gezegendir. - Atmosferi yoktur. - Yüzeyinin sıcaklığı -173⁰C +427⁰C arasındadır. - Çapına göre büyük bir çekirdeğe sahiptir. - Kütle çekimi ve yer çekimi ivmesi azdır.

    Yıldız Kayması: Kuyruklu yıldızlar, yapısında donmuş halde buzlar, gazlar ve tozlar olan gök cisimleridir. Kuyruklu yıldızlar güneşin çevresinde eliptik yörüngede dolanırlar. Güneşe yaklaştıkça bir miktar buz erir. Bu anda buza karışık halde duran toz ve taş parçaları serbest hale geçer. dersimiz.com Serbest kalan gaz ve ince tozlar güneş rüzgârıyla itilerek kuyruklu yıldızın kuyruk kısmını oluşturur. Kuyruklu yıldızlardan kopan tozlar veya kaya parçaları dünya atmosferine girdiğinde sürtünmenin etkisi ile ısınarak ince bir ışık çizgisi oluşturur. Bu olaya yıldız kayması denir.

    Spektroskop: Tayf ölçer. Bir ışık kaynağının tayfını oluşturmak ve kaydetmek için kullanılan alet.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü